Beperelte 13 pedagógus az egyik tankerületi központot a kifizetetlen többletmunkák miatt

Beperelte 13 pedagógus az egyik tankerületi központot a kifizetetlen többletmunkák miatt

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Összesen 13 pedagógus indított pert a Kelet-Pesti Tankerületi Központ ellen a kifizetetlen többletmunkák miatt három évre visszamenőleg. A tankerület viszont inkább még a per kezdete előtt úgy döntött, hogy inkább kifizeti a tanárok által követelt összegeket – tudta meg a Népszava.

Az egyik érintett tanár azt mondta a lapnak, a tankerület vezetése a keresetlevél átvételét követően „megdöbbentően gyorsan és együttműködően” reagált, ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy mindenkivel megegyeztek peren kívül. Egyébként fejenként 80-100 ezer forintos összeget kaptak a pedagógusok, így „nem is a pénz, hanem az elv miatt” vállalták a bírósági eljárást, mert „az nem lehet, hogy ingyen dolgoztassák a tanárokat”.

Az ügyben nyilatkozott Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, aki úgy fogalmazott: az elmúlt években több hasonló pert is a tanárok nyertek meg, s mivel a perköltség gyakran magasabb volt, mint a kifizetendő összegek, a tankerületek számára is észszerűbb megegyezni. – A legészszerűbb persze az lenne, ha betartanák a jogszabályokat és automatikusan kifizetnék a többletmunkáért járó díjakat – jegyezte meg.