Nagy Ervin: Magyar Péter az egész magyar politikai elit előtt jár

Nagy Ervin: Magyar Péter az egész magyar politikai elit előtt jár

Péter Petra, Magyar Péter, Rost Andrea és Nagy Ervin a nemzeti menet színpadán 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar Péter sikerének titka, hogy önazonos. Azért állnak mögé az emberek, mert nem azt érzik, hogy ő egy számító politikus, aki mindig mindent kidekáz, hanem egy rocksztár. Akkor is lemegy bulizni hajnali háromkor, ha nincs vele testőr. Egy politikai fenegyerek. Sármos, karizmatikus és valójában nagyon egyedi. Mindenki más tojáshéjakon lépdel – mondta Nagy Ervin színész a 444-nek adott interjújában

Szerinte Magyar Péter sajtóval szembeni ellenséges megnyilvánulásai egyfajta „immunválaszok” amiatt, hogy mindkét oldaltól el kell határolódnia, másrészt tőle sem elvárható, hogy olyan profi legyen, mint aki 20 éve politikusként tevékenykedik. „Azt szoktam mondani, hogy bár terminátornak látszik, azért ő is egy ember. Például nekem tetszik, hogy néha azt mondja, hogy bocsánat. Hallotta már a miniszterelnököt bocsánatot kérni?” – mondta. Az Ötkertes balhéról azt mondta, hogy ha ő ott van, akkor valószínűleg nem történik meg az eset, mert békítőként időben közbelépett volna.

Elárulta az is, hogy volt amikor kritikát fogalmazott meg Magyar Péternek. „Amikor azt gondoltam hogy lassabban kéne, vagy többet kellene beszélgetni, mielőtt kitalálódnak dolgok. De ez azért van, mert én nem ismerem még a politika ritmusát. A váratlanság, a ritmusváltás, a gyorsaság néha fontosabb, mint az agyonegyeztetés. És azt látom hogy Péter ebben az egész magyar politikai elit előtt jár. Bizonyos esetekben nem vonul el hosszan mérlegelni, nem dumálja meg másokkal, de pont ebben rejlik a lekövethetetlensége. Ezért is tartják golyóállónak” – mondta. Hozzátete, amikor így érezte, el is mondta neki, amit ő jól fogadott. De egyébként még nem ismerik egymást annyira, most kezdenek barátkozni. „Most kezdünk csak olyan dolgokról beszélgetni, amelyekről emberek akkor szoktak, amikor összehaverkodnak” – fogalmazott.

 

Nagy Ervin elárulta, hogy a családi kapcsolatai révén ő kötötte össze Tarr Zoltánt Magyar Péterrel, és minden, a tüntetéseken fellépő művészt is ő kért fel Rost Andreától Bálint Andráson át Thuróczy Szabolcsig, volt viszont 20-30 ember, aki a felkérést nem vállalta.

Arra akérdésre, hogy lenne-e kulturális miniszter, úgy válaszolt, hogy van rá érkezése. „Központosítanak, szakemberhiány van és még azt is Vidnyánszky Attila akarja megmondani, hogy ki legyen az igazgató mondjuk a Pécsi, vagy Szegedi Nemzeti Színházban és ott mit játsszanak. Szóval teljes agymenés. Úgy képzelik, hogy joystick-kal lehet irányítani a kultúrát, egy pöffeszkedő nemzeti színházas bőrfotelből. Ez nem egyszerűen káros, ez pokoli. Azért vagyok itt, azért másztam bele a politika ingoványába, hogy megpróbáljak hozzájárulni a változáshoz, hogy a következő generációnak már ne ezen a csatatéren kelljen felnőnie” – mondta a jelenlegi állapotokat leírva.

Hozzátette: „Egy Újpest-Fradi semmi ahhoz képest, ami a magyar kulturális életben hosszú évek óta zajlik. Vidnyánszky Attilának köszönhetően szinte polgárháborús a helyzet. Én ismerem ezt a szakmát harminc éve, tudom – a politika nem tudja –, hogy ki az a néhány ember, aki oldalaktól függetlenül hiteles, elismert, megkérdőjelezhetetlen és nem csupán megszólítani képes a különböző gondolkodású alkotókat, de ki is békítheti a most még szembenállókat. Őket szeretném szép lassan magam, magunk köré gyűjteni és ezen már el is kezdtem dolgozni.”