Géntechnológiával módosított kukorica felhasználását engedélyezi az EU

Géntechnológiával módosított kukorica felhasználását engedélyezi az EU

Kukorica (Fotó: Jesse Gardner / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két, géntechnológiával módosított kukoricafajta felhasználását engedélyezi az Európai Unió, azok termesztését viszont továbbra is tiltja – tájékoztatott az Európai Bizottság kedden az MTI híradása szerint. A szóban forgó kukoricákat élelmiszerekben és takarmányokban is fel lehet a jövőben használni, miután átfogó és szigorú értékelési eljáráson mentek keresztül. A sajtóközlemény szerint biztosítottnak látták ezek során az emberi és állati egészség, illetve a környezet magas szintű védelmét.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági hatóság az engedélyezés előtt kedvező tudományos értékelést adott ki, megállapítva, hogy a géntechnológiával kezelt kukoricák ugyanolyan biztonságosak, mint hagyományos társaik.

A most kiadott engedélyek tíz évig lesznek érvényesek. Az adott géntechnológiával módosított minden növényből előállított termékre az EU szigorú címkézési és nyomon követhetőségi szabályai vonatkoznak.