Amíg Orbán Kijevbe utazott, Szijjártó gyorsan felhívta Lavrovot

Amíg Orbán Kijevbe utazott, Szijjártó gyorsan felhívta Lavrovot

Szijjártó Péter és Szergej Lavrov még 2021 augusztusában (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amíg a magyar kormányfő meglepetésszerűen Kijevbe utazott, Szijjártó Péter gyorsan felhívta telefonon az orosz külügyminisztert, Szergej Lavrovot – számolt be orosz sajtóhírekről a Telex. Az orosz külügy oldala egyértelművé tette, hogy a hívást a magyar külügyminiszter kezdeményezte, az orosz fél pedig nagyra értékeli a párbeszéd fenntartását.

Azt persze lehetett sejteni, hogy Orbán Viktor az Európai Unió soros elnökségének átvétele miatt látogatott Ukrajnába. A Kreml is így vélekedett, amikor Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közleményében azt állította: szerinte brüsszeli érdek volt az út. Peszkov kijelentését, mely szerint tehát nem magyar nemzeti érdek az utazás, a magyar kormány nemhogy nem sietett visszautasítani, de Szijjártó gyorsan egy baráti telefonnal vette volna el az élét a kijevi útnak. Egyébként Orbán Viktor is azt igyekezett hangsúlyozni, hogy kérte Volodimir Zelenszkijtől, fontolja meg a határidőhöz kötött tűzszünet lehetőségét. Ezt egyébként leginkább Vlagyimir Putyintól kellene kérnie, hiszen az orosz fél támadja Ukrajnát annak területén.

Az oroszok által kiadott közlemény nem szól arról, hogy Szijjártó Péter tűzszünet megfontolására kérte volna Szergej Lavrovot. Ehelyett az olvasható benne, hogy a két fél egyetértett abban: Ukrajnának biztosítania kell a területén élő kisebbségek jogait. A moszkvai kommüniké szerint továbbá a nehéz nemzetközi helyzet ellenére az orosz-magyar együttműködés folyamatosan fejlődik az egészséges pragmatizmus és a kölcsönös előnyök szellemében.