A római kort kutatták, II. világháborús kézigránátokat találtak

A római kort kutatták, II. világháborús kézigránátokat találtak

Veszélyes robbanóeszközök Üllő külterületén (Fotó: Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred, Fazekas Judit zászlós)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Évek óta zajlik az ásatás a Kárpát-medence egyik legjelentősebb szarmata fazekastelepén, Üllő külterületén. A kutatás nem is eredménytelen, most azonban időben hozzánk közelebbi tárgyakra bukkantak: II. világháborús kézigránátokra. Nemrég egyébként beazonosították már két világháborús lövészárkot a Pest megyei feltárási területen.

A Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredének tűzszerész járőr parancsnoka, Fazekas Judit most megállapította: két szovjet RG-42-es kézigránát került elő tárolócsavarral, valamint az azokhoz tartozó gyújtószerkezetekkel. Találtak még egy kilogramm szovjet gyalogsági lőszert is – derült ki az MTI által szemlézett hírből.

A veszélyes eszközökre szerencsére szállítható állapotban találtak, ezért a tűzszerészek elvitték azokat későbbi megsemmisítésre a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére. Felhívták továbbá a figyelmet arra, hogy ha bárki robbanótestnek vélt tárgyat fedez fel, akkor jelentse be a rendőrségen a saját és hozzátartozóinak biztonsága érdekében.