Melonit gyengítheti Orbán kedvéért a lengyel Jog és Igazságosság

Melonit gyengítheti Orbán kedvéért a lengyel Jog és Igazságosság

Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő Brüsszelben 2024. június 17-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Elég nyilvánvaló, hogy földrajzi, nem pedig ideológiai alapon lehetünk egységesek. Egyre kevésbé érdekelnek a kirakós játék ideológiai elemei” – erről beszélt Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök a Politico-nak Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

Morawiecki azután nyilatkozott, hogy kiderült: egyebek mellett Orbán Viktor, Andrej Babis és Robert Fico pártja tárgyalásokat folytat egy európai parlamenti frakció létrehozásáról. A Népszava arról írt, hogy az egyetlen politikai csoporthoz sem tartozó Fidesz, a liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer egy döntően közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szemben álló blokkot kíván létrehozni a visegrádi országok bázisán. A lap úgy tudja, a frakció ötlete Orbán Viktortól származik.

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) átcsábítása azért is elképzelhető, mert a lengyel képviselők erősen megosztottak az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoport irányvonala miatt. (A jelenleg az Európai Néppártban ülő Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártját is az új képviselőcsoportba invitálnák, ám az ő átpártolásukra nem sok esély van). Egyébként a Néppártból már 2021-ben kilépett Fidesz eredetileg a Giorgia Meloni nevével fémjelzett ECR-be szeretett volna belépni, ám az annak gerincét alkotó olasz kormánypárt, az Olasz Testvérek és az ECR pártcsalád elnöke, Meloni ajtót mutatott neki. Most tehát éppen onnan jöhetne el az Orbán Viktor szövetségesének számító korábbi lengyel kormánypárt, a PiS.

Az új képviselőcsoport létrehozása – írja a Politico – óriási csapás lenne Meloni számára, mivel az Európai Konzervatív és Reformerek képviselőcsoportja a közelmúltban a harmadik legnagyobb erővé nőtte ki magát a Parlamentben, megelőzve a liberálisokat. Ebben a PiS (20 EP-képviselő) és a Meloni-féle Olasz Testvérek (24 képviselő) a két legnagyobb nemzeti párt. A belső tárgyalások az ECR-ben a lengyel és az olasz delegáció között azután váltak feszültté, miután az ECR szerdán lemondott egy ülést, és július 3-ra tolta azt, mindössze egy nappal a képviselőcsoportok regisztrációjának informális határideje előtt.

„Tárgyalásokat folytatunk az ECR-rel, és ez a fő tényező, amely dönt a jövőnkről” – mondta Morawiecki. Arra a kérdésre, hogy ez pusztán tárgyalási taktika-e az ECR-ben maradás árának emelésére, azt mondta, „nem mondana ilyet”. „Azt mondanám, hogy a valószínűség 50:50” – fogalmazott a kilépésre vagy a maradásra utalva hozzátéve: „nem garantált”, hogy a PiS az ECR-ben marad. Egyelőre azt sem tudni, hogy a szlovák Smer hol folytatja, ők ugyanis a Politico szerint újra csatlakozni szeretnének a szocialisták csoportjához.