Van-e jogunk a sokszor szenvedést okozó kísérleteknek alávetni a csimpánzokat?

Van-e jogunk a sokszor szenvedést okozó kísérleteknek alávetni a csimpánzokat?

Csimpánzok a Chimp Haven rezervátumban (Fotó: Chimp Haven)

Az Egyesült Államokban újból fellángolt a vita a főemlősök orvosi és egyéb kísérletekben való felhasználásáról, miután kiderült, hogy a szövetségi orvostudományi kutatásokat finanszírozó NIH nem hajlandó lemondani a tulajdonában álló, korábban kutatások alanyaiként használt csimpánzokról, dacára az őket elvileg erre kötelező bírósági ítéletnek. Az incidens persze sokkal többről szól, mint néhány öregedő csimpánz sorsáról. Vajon jogunk van-e a saját céljaink érdekében sokszor szenvedést okozó kísérleteknek alávetni ezeket a tőlünk genetikailag csupán néhány százalékban különböző lényeket?

Noha már több mint két évtizede befejeződtek a csimpánzkísérletek az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (az amerikai orvostudományi kutatásokat finanszírozó szövetségi hivatal, NIH) új-mexikói Alamogordo Főemlőstelepén, 28 öreg (a hatvanas éveikben járó) hajdani kísérleti csimpánz továbbra is az intézmény területén él. Pedig egy szövetségi törvény értelmében a már nem alkalmazott csimpánzokat állami fenntartású rezervátumokba kellene áttelepíteni, amelyek afféle csimpánzidősotthonként működnek, és a területükön az öreg állatok nyugodt természetközeli környezetben tölthetik életük utolsó éveit.

A korábban az NIH által vizsgált főemlősök egy részét át is telepítették ilyen rezervátumokba, és 2015-ben az NIH igazgatója, a humángenomprogram vezetéséről ismert Francis Collins teljesen be is szüntette az NIH által finanszírozott csimpánzkísérleteket. Ennek ellenére 28 csimpánz valamiért mégis az új-mexikói intézetben maradt: az NIH meglehetősen nehezen érthető okból ragaszkodik hozzájuk, és nem hajlandó átadni őket a louisianai rezervátumot üzemeltető állatvédő szervezeteknek. Ezzel a magatartással persze magukra vonták a mindenféle állatkísérletet elítélő laikus állatvédők, illetve az összeesküvés-hívők haragját (ez a két csoport nem feltétlenül különül el élesen egymástól).

• Mi lehet olyan értékes ebben a 28 csimpánzban?
• Hogy néz ki az „idősotthonuk”?
• Mire használták őket?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!