Szuverenisták néven alakul új EP-frakció, de a Fideszt nem veszik be

Szuverenisták néven alakul új EP-frakció, de a Fideszt nem veszik be

Az Európai Parlament plenáris ülése (Forrás: EP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szuverenisták néven jön létre új, harminckét tagú frakció az Európai Parlamentben – vette észre a Die Zeit és Der Spiegel által megszellőztetett hírt a HVG.hu. A csoportosulás az Alternatíva Németországnak (AfD) pártra épül majd, és tagja lesz a magyar Mi Hazánk, így Borvendég Zsuzsanna, de a Fidesz nem.

Az AfD a maga tizenhét mandátumával egyértelműen dominálja majd a pártcsoportot, amelyhez a lengyel Konfederacja Wolnosc i Niedpodleglosc is hozzájárulhat hat képviselővel. A spanyol SALF három, az SOS Románia és a szlovák Hnutie Republika két-két, a görög NIHK pedig egy képviselővel szállhat be. Toroczkai László már egy ideje mondogatja, hogy tárgyalásban vannak az AfD-vel. A német párt ugyanakkor a szintén radikáljobbos Identitás és Demokrácia (ID) frakcióbanem kerülhetett be, miután orosz és kínai kémkedéssel vádolták őket. Az AfD ugyan megvált az érintett Maximilian Krahtól, és visszalépett volna az ID-be, de hiába, annak vezetője, a francia Marine Le Pen elutasította a dolgot.

A Szuverenistáknak így hét országból harminckét képviselője lehet, a frakcióalapítás feltétele pedig legalább huszonhárom képviselő és hét tagállam. A radikáljobbos képviselőknek az ID és a Szuverenisták mellett ott lesz az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), melybe viszont szintén nem veszik fel a Fideszt.