Orbán Viktor: Nagy erők állnak a háborúpárti politikusok mögött

Orbán Viktor: Nagy erők állnak a háborúpárti politikusok mögött

Orbán Viktor interjúja a Kossuth Rádióban (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindenkit szíven ütött a Robert Fico elleni merénylet, mindenki megdöbbent, hogy ide jutott Európa. Pedig Szlovákia már elindult a béke útján – így indult Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjúja a Kossuth rádióban.

Többféle erőszak van, különböző típusú erőszakoktól szenved Európa szerinte. Felidézte a korábbi terrortámadásokat, majd az orosz-ukrán háború kitörése előtti és utáni háborús beszédet hasonlítgatta össze, hosszasan ecsetelte, hogyan fordult át háborúpártiba a beszéd. – Az Európai Uniót mégiscsak a béke érdekében hozták létre, ezért is rázott meg mindenkit a Fico elleni merénylet – vélekedett a miniszterelnök. Hozzátette: az erőszak mennyiségét a mindennapi életben, a háborús kockázatot pedig a politikai életben próbáljuk korlátozni – fogalmazott. Kitért arra is, hogy Fico most is élet és halál között van, és azzal, hogy legjobb esetben is hónapokra kiesett a munkából, nagy veszteséget szenvedett a „békepárti tábor”. Pedig szerinte épp a következő hónapokban, az európai és amerikai választással együtt el fog dőlni a háború és béke kérdése Európában.

Az elkövető egy háborúpárti ember volt Orbán szerint, és megint megismételte, hogy baloldali volt, noha közben már bebizonyosodott, hogy ez egy félrefordításból származhatott. (Juraj Cintuláról kiderült, hogy korábban együttműködött a Slovenskí branci (SB) nevű oroszpárti, szélsőséges félkatonai szervezettel. Az okozhatott zavart, hogy a Levice híroldal 2019-ben közölt egy bejegyzést, és az abban szereplő levický szót a Google Translate magyarul, angolul és németül is baloldalinak fordítja, miközben a valóságban azt jelenti, hogy lévai, vagyis Léva városából való). 

Orbán emlékeztetett arra is, hogy a merénylet időben egybeesik sokféle, a háborúval kapcsolatos fejleménnyel, itt például megemlítette Sorost és azt is mondta, „eközben a NATO ukrajnai missziót szervez, pedig az ilyesminek nem szokott jó vége lenni”. A kormányfő ezután arról értekezett hosszan, hogy „csak Magyarország beszél a béke hangján, háborús készülődés jeleit látjuk magunk körül, még a NATO-ban is. Ezért minél nagyobb felhatalmazásra van szükségünk ahhoz, hogy a békét képviselhessük Brüsszelben”, majd újfent hangsúlyozta, hogy vissza kell ülni a tárgyalóasztalhoz.

Emlékeztetett, hogy Tisza István miniszterelnök is ki akart maradni annak idején az első világháborúból, aminek végül egy nemzeti tragédia lett a vége, majd „a baloldal szétverte 1918 után a maradék országot is”. Most is ellen kell állni szerinte a nyomásnak, ki kell maradni a háborúból, és úgy vélte, elődeinkkel ellentétben ez most sikerülni fog. Fico kiesése után a „háborúellenes, békepárti” politikához új szövetségest kell keresnie – jegyezte meg.