Olyan meleg volt egy budapesti gimnáziumban, hogy mindenkit hazaküldtek

Olyan meleg volt egy budapesti gimnáziumban, hogy mindenkit hazaküldtek

Diákok a ferencvárosi Leövey Klára Gimnázium előtt 2024. szeptember 4-én, délben (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olyan meleg volt a ferencvárosi Leövey Klára Gimnázium osztálytermeiben, hogy hazaküldték az összes diákot szerda délben – értesült a Magyar Hang. Mint munkatársunk a helyszínen az utcára kiözönlött diákoktól megtudta, először hangosbemondón közölték, hogy befejezik a tanítást és mindenki menjen haza, majd az osztályfőnökök végigjárták a termeket, és akik még ott voltak, nekik külön szóltak. Arról, hogy holnap lesz-e tanítás, még a nap folyamán értesítenek mindenkit. Ebben az iskolában is elvették a telefonokat a diákoktól azokat pedig közös szekrényebe tették, ezeket most visszakapták, hogy tudjanak telefonálni a szüleiknek.

Több diákkal szóba elegyedtünk, akik elmondták, hogy hőmérő nem volt náluk,így nem tudják, hány fok volt, de úgy fogalmaztak, hogy fülledt meleg volt a tantermekben, különösen az emeleteken. A diákok láthatóan örültek annak, hogy kiszabadultak a forró tantermek fogságából. Sokan az iskolaépülettel szemben lévő boltnál álltak sorban üdítőért.

Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár hétfőn, az InfoRádiónak nyilatkozva beszélt arról, hogy a hőség miatt elrendelték az iskoláknál a hajnali szellőztetést. Hozzátette, hogy „az igazgatóknak hagyományosan megvan az a jogkörük, hogy például adott esetben hőségriadós helyzet van, akkor rövidített oktatást elrendelhetnek. A 45 perc nincs bebetonozva a magyar köznevelés rendszerében, hogy csak annyi lehet a tanórának a hossza, tehát van lehetőség helyi beavatkozásokra.” Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke szerdán kérdezte az államtitkárt, hogy eljutott-e a hír hozzá, hogy „egyes iskolákban a hőmérséklet elérte a 39 fokot is; gyakorlatilag nincs olyan tanterem, amelyben 30 fok alatt lenne a hőmérséklet; sok diák és tanár rosszul lett az átmelegedett tantermekben; van olyan iskola, ahol hónapok óta nincs vezetékes víz; az orvosok szerint az egészséges szervezetnek sem tesz jót, ha 35-39 fokban kell huzamosabb ideig tartózkodni.”

Még nyáron írtunk arról, hogy az iskolaépületek túlmelegedéséhez nem feltétlenül kellenek hőségrekordok: a május–júniusi nyár, vagy a tavalyihoz hasonló, nyárias szeptember is elég, hogy egyes osztálytermekben akár 30 fok fölé kússzon a hőmérő higanyszála, főleg akkor, ha gyorsan felmelegedő, rosszul szigetelt épületekről van szó. A „szocreál”, „panel”, „beton” épületekre kifejezetten sok panasz érkezett a Magyar Hangnak nyilatkozó szülőktől és tanároktól. Szeptember első hetében eddig ráadásul végig 35 fok fölött van a napi csúcshőmérséklet az ország legnagyobb részén, megközelítve a 40 fokot.

Szabályozás nincs Magyarországon arra, hogy mennyi a maximális hőmérséklet, amelyben még megtarthatók a tanítási órák. Az iskolák működését szabályozó miniszteri rendelet szerint szünetet hidegben lehet elrendelni: akkor, ha „a műszaki, működési feltételek tartós hiánya miatt” a hőmérséklet legalább két egymást követő nevelési, oktatási napon nem éri el a húsz fokot. Még júliusi cikkünk írásakor megkerestük a közoktatásért felelős Belügyminisztériumot. Érdeklődtünk, vannak-e adataik arról, hogy hány iskolában van Magyarországon légkondicionálás, és hogy létezik-e olyan támogatási program, amely klímaberendezések felszerelését célozza, de nem kaptunk választ. Arról is érdeklődtünk, hogy az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokra reagálva megfontolják-e, hogy a tanév júniusi, esetleg szeptemberi eleji szakasza legyen rövidebb, de válasz erre a kérdésre sem érkezett.

Augusztus közepén ezt a szeptemberi helyzetet megjósoltuk egy Koffeinünkben:

Címkék: iskola, oktatás, hőség