Hajnali szellőztetést és rövidebb órákat javasol az államtitkár a hőség miatt

Hajnali szellőztetést és rövidebb órákat javasol az államtitkár a hőség miatt

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatót tart az idei tankönyvek kiszállításáról a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárában 2023. augusztus 1-jén. Ezen a napon megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba a Kello raktáraiból; a kiadványokat mindenkinek ingyenesen adják. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elrendeltük, hogy minden tankerületi iskolában hajnalban kezdődjön el a szellőztetés, hűtsünk, amennyire tudunk – mondta az Inforádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár hétfőn. Hozzátette, hogy „az igazgatóknak hagyományosan megvan az a jogkörük, hogy például adott esetben hőségriadós helyzet van, akkor rövidített oktatást elrendelhetnek. A 45 perc nincs bebetonozva a magyar köznevelés rendszerében, hogy csak annyi lehet a tanórának a hossza, tehát van lehetőség helyi beavatkozásokra.”

Kérdezték a Madách Gimnázium igazgatójának felmentéséről is, amire általánosságban felelt, hogy több száz igazgatót neveznek ki évente. Az okostelefonokat kitiltó rendeletről azt mondta, hogy „a végrehajtás területén nagyon nagy mozgásteret kaptak az intézmények. Ahogyan a pedagógusok is, hiszen a saját tanóráján az okoseszközök használatát minden pedagógus teljes körűen és teljes szabadsággal engedélyezheti.” Szerinte a problémát az okozza, ha ezt túlzásba viszik, és szünetekben, illetve úgy is tanórán használják, ahol oktatási célú használatra nem lenne szükség. Arra a kérdésre, hogy anyagi felelősséget ki vállal az elvett telefonokért, úgy válaszolt, hogy „természetesen az intézmény”.

És hogy hogy nézne ki a pedagógiai célú eszközhasználat a gyakorlatban? „Ha tudjuk, hogy az első óra mondjuk testnevelés, nyilván testnevelés órán nem használják az okoseszközt, legalábbis én ebben bízom, a harmadik órán, történelemórán viszont igen, akkor tudjuk, hogy a 9B-nek a harmadik órára az eszközt vissza kell adni, hiszen használni fogják. Ezt a KRÉTA rendszerben a pedagógus rögzíti, hogy az adott órán digitális eszközhasználatra kerül sor. Ebben az esetben az eszköz természetesen pedagógiai céllal használható, sőt használandó.”

Arról is beszélt, hogy most már az orvosi igazolások az ESZT-ből automatikusan bekerülnek a KRÉTA-rendszerbe, így nem kell újra elmenni a szülőnek az igazolásért az orvoshoz betegség esetén.