„A Madách előre megy, nem hátra” – a BM előtt tüntettek az igazgatóért

„A Madách előre megy, nem hátra” – a BM előtt tüntettek az igazgatóért

Tüntetés a Belügyminisztérium épülete előtt a Madách Imre Gimnázium igazgatója mellett 2024. szeptember 2-án (Fotó: Magyar Hang/Ficsor Benedek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő este hatra hirdettek tüntetést a Belügyminisztérium épülete elé a Madách Imre Gimnázium igazgatójának felmentése ellen tiltakozva.

A meghirdetett kezdés előtt már ezres tömeg lehetett a Széchenyi téren – jelentette tudósítónk. A tömegben Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke is megjelent. Az első felszólaló egy madáchos diák volt, Farkas Ádám. Nem tűrjük el, ami az iskolával és a magyar oktatási rendszerrel történik. A mi telefonjainkat nem fogják elvenni. A Madách előre megy, nem hátra – mondta, majd öt érvet sorolt fel azért, hogy a telefont ne vegyék el a diákoktól és ne küldjék el a tanárokat az iskolákból. Jó-e az, hogy a Hír Tv-n azt mondják, csesszék meg a Madách tanárai – tette fel a kérdést. A Madách mert nemet mondani, merjetek ti is – kérte zárásul.

Ez már egy digitális világ, számunkra ez a természetes – mondta a következő felszólaló, egy volt madáchos diák a telefonjáról olvasva, majd elővett egy hosszú listát papíron, amelyről az át nem gondolt új rendelet elleni érveket sorolta. Ezt követően megköszönte a felmentett igazgatónak a munkáját.

Után Iványi Júlia, a Wesley János intézményvezetője következett, aki elmondta, hogyan tették tönkre az Iványi-féle intézményeket. Mit lehet tenni – tette fel a kérdést. Válaszul pedig azt mondta, hogy hazudik, aki azt mondja, hogy mindig a hatalom nyer, mindig van választás. Erre nagy taps volt a válasz a közönségtől. Ha igazgató vagy, állj ellen az őrült szabályoknak – mondta. Ha diák vagy, tüntess az igazságért, ha egy elnyomó rendszer föispánja vagy, tedd le a tollad, és lázadj. Tiltakozz az ellen, hogy egy ilyen mocskos ügyhöz add a neved – sorolta. Majd bejelentette, hogy kedd reggel 8 órakor az Ifjúmunkás utcai intézményüktöl átsetálnak a főispáni hivatalhoz.

Berta Bea es Pilz Olivér következett. Felvittek egy dobozt, ahova a telefonokat kérték elhelyezni. Vagy mindenki mondja ki, mi a véleménye – mondták. Mire zúgni kezdett a „Mocskos Fidesz” a közönségből. A két felszólaló felsorolta, hogy mi történt az elmúlt években az oktatásban. Fájnak-e már eléggé az intézkedések vagy csak akkor fog fájni, ha rátok kerül a sor – tették fela  kérdést, mire zúgni kezdett a „Pintér, takarodj!” Pilzék követelték, hogy vonjak vissza a Mészáros Csaba igazgató elleni jogsértest. Ha nem, akkpr még az ősszel találkozunk, hogy nekik is fájjon – mondta Pilz Olivér.

Ezt követően madáchos diákok olvasták fel az ország minden pontjaról érkezett támogató üzeneteket, majd Dukán András Ferenc volt madáchos tanár, momentumos politikus következett, akit egy éve és 9 napja bocsájtottak el. Polgári engedetlensége a hatalom szerint fenyegette az ország békéjét, mert az ukrajnai háborúra hivatkozva mondtak fel neki – mondta. És mint hozzátette: Mészáros Csaba kirúgásának annyi köze volt a telefonokhoz, mint az övének az ukrajnai háborúhoz. Nem tehettek mást, sem ő, amikor polgari engedetlenkedett, sem Mészáros, sem a Madách tanárai, akik elindították az új tanévet – mondta. Nem tudja, hogy lehet elérni a közös célt, az oktatási rendszer megváltoztatását, de mindenkinek meg kell tenni, amit tud – tette hozzá. Cselekedni kell, mert csak a cselekvés hoz változást egy jogállam hamis díszletei között. A mai állampárt okosabb, mint elődje, nincs szüksége karhatalomra, a propagandával tartja fent a félelmet – mondta. Az nem jogállam, ahol a jog az állampártot szolgálja nem a tarsadalmat. Szabad és szolidáris országot kell létrehozni, ahol a minőségi oktatás prioritás – tette hozzá. Félünk es fáradtak vagyunk, de a diákokra kell nézni, és tovább menni, mert van utánpótlás és van friss erő – mondta, mire újra felzúgott a „Mocskos Fidesz”. Nem egyéni hősökre, hanem közösségekre van szükség – mondta – akik állhatatosan cselekszenek. Itt állok, mást nem tehetek – skandálta erre a tömeg.

Szabó Anita madáchos szülő következett utána, aki azzal kezdte, hogy tüntetesekre jár ahelyett, hogy a konyhában kavargatná a latte avokádót és hallgatná Maruzsa Zoltán győzelmi jelentéseit. Mészáros Csaba elbocsájtása a rendszer logikájából következik – tete hozzá, majd követelte, hogy vonják vissza és kérjenek bocsánatot. Nem hagyjuk, skandálta erre a tömeg. Hol van a többi iskola szolidaritási üzenete – kérdezte ezután. A hatalomnak ott van a másik Mészáros, Mészáros Csabát hagyják meg nekünk – kérte búcsúzóul.

Illés Barnabás végzős madáchos diák következett. Szerinte a telefonok leadása hazudozáshoz vezet, mert minden diáknál lesz egy második telefon. Jól átgondolt döntésre lett volna szükség, nem egy néhány héttel a tanév kezdete előtt hozott hatarozatra – mondta, majd azzal zárta beszédét, hogy „Ne féljetek! Meg kell mutatni, hogy kiállunk magunkért es a társainkért”. Nem hagyjuk és nem félünk, skandálták erre a tüntetők, de tudósítónk szerint már fáradtabban, mint korábban.

Utána Benkő Botond idén ballagott diák jött. Ha ez az ország valóban elöre haladna, akkor a tankönyvek betiltása lenne napirenden es nem a telefonoké. A telefonok használata nem kiskapu ahogy azt Bencsik András mondta, 2018 óta a telefonon keresztül érhető el az órarend és minden egyéb. Kikérem magamnak, hogy Boros Bánk Levente a tanáraimra azt mondja hogy „csessze meg” Aki nem akart figyelni az órán az már a szocializmusban sem figyelt. És aki akar, az telefonnal a kezében is figyelni fog – mondta, majd hozzátette, hogy az osztályából majd mindenki jelesre érettségizett, es mindannyian használták a telefonjaikat. Beszédével eléggé feltüzelte a hallgatóságot. Mészáros Csabának köszönhetem, hogy rátaláltam az életutamra, köszönöm tanár úr – fogalmazott. Elmondta, hogy hét órától Hágában a hollandiai magyar nagykövetségnel szolidaritási akciót kezdtek a volt madáchos diákok. A legtöbbjük nem fog visszajönni, mert ez a rendszer elüldözi a legtehetségesebb diákokat. Talán ez a cél, az értelmiség elnyomása és ezt szolgálja a telefonok elvétele – tette hozzá, mire a tömeg skandálni kezdte, hogy „Elegünk van!” 

A szól a kakas már dal jött ezután, ami az igazgató kedvenc dala, Benkő Botond pedig a közönséget is éneklásre kérte, hogy „Pintér is meghallja”. Újra felzúgott a „Mocskos Fidesz”, mire a madáchos konferanszié azt mondta, hogy ennek nincs helye akkor, amikor a tanárok kiállnak a színpadra. 

Több ezren vagyunk a BM előtt, hogy azt mondjuk, most már elég – mondta ugyanő. 14 év után el tudjuk kepzelni, milyen reakciók érkeznek majd a tüntetésre, de nem ez a fontos, hanem az, hogy beszéljünk a dologról – tette hozzá. A végén mindenkit arra kért, hogy emelje fel a telefonját. A grund mi vagyunk című dal szólt a végén, zárásként, majd a Madách igazgatóját éltették: „Mészi, Mészi” – szólt a skandálás.