Deutsch Tamás szerint „nem színpadot ácsolnak Orbán Viktornak” Strasbourgban

Deutsch Tamás szerint „nem színpadot ácsolnak Orbán Viktornak” Strasbourgban

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportjának vezetője nyilatkozik a sajtónak az Európai Parlament (EP) költségvetési felügyeleti bizottságának (CONT) alakuló ülése után az EP brüsszeli épületében 2024. július 23-án. (MTI/Purger Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nem színpadot ácsolnak Orbán Viktornak”, a magyar kormányfő a kötelességének tesz eleget, „ez egy édes teher a mindenkori soros elnök miniszterelnöknek”, de „odáig jutottunk, hogy a politikai antipátiától vezettetve jó néhány háborúpárti európai parlamenti frakció és képviselő erről a szerzett jogáról is lemondott volna azért, hogy Orbán Viktort távol tartsa ettől az eszmecserétől” – többek között ezt állította Deutsch Tamás a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Mint ismert, szeptember 18-án Orbán Viktor az Európai Unió soros elnökeként felszólal Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén. Ezzel kapcsolatban Deutsch azt fejtegette, hogy a soros elnöki tisztséget betöltő ország miniszterelnöke vagy köztársasági elnöke nem jutalmat kap azzal, hogy az EP plenáris ülésén ismerteti a soros elnöki programot, hiszen ez a soros elnöki tisztséget betöltő kormányfő kötelezettsége. A képviselő szándékos csúsztatásnak nevezte az európai és a magyar sajtóban megjelent, ezzel ellentétes információkat. – Az EP vívta ki sok évtizednyi küzdelemmel azt a jogot, hogy a soros elnöki tisztséget betöltő miniszterelnöknek az európai polgárok által közvetlenül választott európai parlamenti képviselők színe előtt kell elmondania az elképzeléseit, és ott vitát lehet folytatni erről az európai programról  – mondta.

„A demokrácia az értelmes vita, az eltérő vélemények ütköztetésének a politikai rendszere, de úgy tűnik, hogy a progresszív erők, a liberálisok, a néppártiak, a zöldek, a kommunisták, a szocialisták egy olyan európai demokráciát szeretnének működtetni, ahol a tőlük eltérő véleményen lévőkkel már a vitát sem akarják lefolytatni, már a vita lehetőségét is el akarják venni, egyszerűen ki akarják őket iktatni az európai párbeszédből, pusztán csak azért, mert van bátorságuk az európai fősodortól eltérő álláspontot hangoztatni” – közölte az MTI szerint. Szerinte kettősség fogja jellemezni a vitát, mert „a magyarországi ellenzékkel az élen mindenféle támadások, rágalmak, vádak hangoznak el, amelyek egyébként a magyar kormány Magyarországon folytatott tevékenységét érintik”, bár Deutsch szerint nem erről szól a vita jövő héten.

Deutsch arról is beszélt, hogy szerinte „Magyarország már bevándorlóország lenne”, ha az EU migrációs szabályait követte volna. Kiemelte, hogy a magyar soros elnökségnek fontos témája lesz az illegális migráció megfékezése. Deutsch szerint ezen a területen nincs egyetértés a kormány és a magyar ellenzék között. Deutsch hozzátette, a soros magyar elnökség foglalkozni fog a versenyképesség és a demográfia problémáival is.

Lapunk is írt arról, hogy előzetesen úgy tűnik: a magyar miniszterelnök nem sok jóra számíthat, az európai parlamenti pártok többsége erős kritikát fogalmaz majd meg. Sőt, Orbánnak valószínűleg szembe kell néznie Magyar Péterrel, a Tisza Párt EP-képviselőjével, és Ilaria Salisszal, a Magyarországon hosszú időn keresztül előzetesben tartott olasz antifasisztával, aki csak azért lehet majd ott a parlamentben, mert a mentelmi joga megvédi.