Karácsony Gergely: Az elmúlt évtized legnagyobb árvize fenyegeti Budapestet

Karácsony Gergely: Az elmúlt évtized legnagyobb árvize fenyegeti Budapestet

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előrejelzések szerint a jövő hét második felében egy jelentős árvizet várhatunk, amely hosszú ideig fennállhat, mivel az esőfolyások folyamatosan növelik a Duna vízszintjét. A helyzet súlyossága miatt a fővárosi cégek és intézmények már elkezdték az árvízvédelmi munkálatokat – mondta a főpolgármester videójában.

Karácsony Gergely elmondta, a legfontosabb intézkedések közé tartozik, hogy hétfő este 8 órától lezárják mind a pesti, mind a budai alsó rakpartot. A főpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy minden olyan járművet, amely ezen a területen parkol, a lehető leghamarabb el kell szállítani. különösen fontos, hogy az autók eltávolítására minél előbb sor kerüljön, hogy a későbbiekben ne legyen szükségük a hatóságoknak azokat elszállítaniuk.

A várakozások szerint a víz kedden fogja elönteni az alsó rakpartot, ezért külön kell védekezni a Margitszigeten és a Római-parton is. Az óbudai Királyok útján négy kilométer hosszú agyaggátat kell felépíteni az ott élők védelme érdekében, emiatt ezt az utat is le kell zárniuk hétfőn – mondta a főpolgármester. A Margitsziget védelme érdekében homokzsákokkal fognak védekezni, a munkálatok gépesítve zajlanak. Karácsony hangsúlyozta: bár „sokan szívesen segítenének azzal, hogy jönnének pakolni”, de erre egyelőre nincs szükség. 

Arra is figyelmeztette a lakosságot, hogy „szükség van a kiemelt figyelemre: aki közelebbről is szeretné megnézni az árvizet, az legyen nagyon óvatos, mert nagy sodrásra kell felkészülni”. Mint hozzátette: bár az időjárás kiszámíthatatlan, a főváros cégei felkészültek, hogy megvédjék a várost, egyben megköszöni mindenkinek, aki részt vesz a védekezésben, illetve Budapest lakosainak a türelmet.

Korábban a főváros arról tájékoztatta a lakosságot, hogy hétfőtől napi egy méterrel emelkedik a Duna vízállása Budapestnél, ahol a folyó várhatóan a jövő hét második felében, nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik. Ezért szeptember 16-án, hétfőn nulla órától minden budapesti szakaszon harmadfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget. Az alsó rakpartot várhatóan szeptember 17-én, kedden önti el a Duna. A rendezvény miatt a hétvégére egyébként is lezárt, belső pesti rakpartszakaszokat az árvíz levonulásáig nem nyitják újra. A pesti alsó rakpart többi részét, valamint a budai alsó rakpartot szeptember 16-án, hétfőn 20 órától teljesen lezárják.