Köhögő ellenőr a csecsemőintenzíven: itt a kormányhivatal belső vizsgálatáról szóló jelentés

Köhögő ellenőr a csecsemőintenzíven: itt a kormányhivatal belső vizsgálatáról szóló jelentés

Újszülött csecsemő (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elképzelni is szörnyű, mit élhet át az a szülő, akinek pici babája intenzív osztályra kerül. Főleg, ha ezt még tetézi az is, hogy egy kormányhivatali ellenőrnek köszönhetően heteken át amiatt is retteghet, hogy gyermeke elkapta-e a magas lázzal és köhögési rohamokkal járó szamárköhögést. Nem véletlen, hogy pár hete nagy port kavart a Népszava által nyilvánosságra került botrányos eset, mikor is a fővárosi kormányhivatal egy munkatársa köhögve ment az egyik budapesti, főként szívsebészeti beavatkozásokra váró vagy azon átesett újszülötteket kezelő gyermekintenzív osztályra járványügyi ellenőrzést végezni. Az intézmény dolgozói hiába kérték, az ellenőr még csak arra sem volt hajlandó, hogy rendesen maszkot viseljen ez idő alatt. Nem sokkal ezután maga az illető jelezte: kiderült, hogy szamárköhögése van, ami egyébként egy igen fertőző betegség, és legelőször két hónapos korban oltják csak a piciket ellene. Az ügy súlyosságához képest igencsak meglepő, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) az esetről készült belső vizsgálatáról szóló feljegyzésében még csak meg sem említi, hogy az ellenőr nem volt hajlandó maszkot viselni a kérés ellenére, ahogy magáról a vizsgálat menetéről sem derült ki semmilyen konkrétum – tudta meg a Magyar Hang.

A Magyar Hang közérdekű adatigénylés keretében kérte ki a BFKH-tól az általuk lefolytatott belső vizsgálatról szóló jelentést. Ugyan az már korábban kiderült, hogy a kormányhivatal mindent rendben talált, lapunk szerette volna megtudni, hogy mégis miért jutottak erre a következtetésre az előzmények ismeretében. Válaszul mindössze egy egyoldalas feljegyzést küldtek. Ebből az derült ki, hogy a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) két osztályán is „kiemelt munkatervi feladat elvégzése céljából” a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának két kormánytisztviselője ellenőrzést tartott 2024. június 17-én. – Az egyik kormánytisztviselőnél 2024. június 18-án a Multiplex PCR vizsgálattal Pertussis (magyarul: szamárköhögés – a szerk.) fertőzés igazolódott. (...) Az ügyben a járványügyi vizsgálatot a Kolléga lakóhelye szerint illetékes népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatal elvégezte, a szükséges intézkedéseket megtette. A GOKVI értesítése soron kívül megtörtént, hogy elkezdhessék a profilaktikus anibiotikum kezelést, illetve akinél szükséges, a védőoltás beadását. Az üggyel kapcsolatba hozható Pertussis fertőzés nem igazolódott. Megállapítást nyert továbbá, hogy a Kolléga az ellenőrzés során a GOKVI házirendjének és a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően járt el – írták. Dr. Kalmár Patrícia Eszter fővárosi és vármegyei tisztifőorvos a feljegyzést azzal zárta, hogy a leírtakra tekintettel az ügyben szakmai szabályszegés nem nyert bizonyítást, a belső vizsgálat folytatását nem látja indokoltnak, azt lezárja. 

Az eset abból a szempontból szerencsésen zárult, hogy a több hét lappangási idő után kiderült, hogy – a Népszava szerint részben a megelőző antibiotikumkúrának köszönhetően – senki nem fertőződött meg a kormányhivatali ellenőr miatt. Az esetnek ugyanakkor semmilyen következménye sem lett, nemcsak a BFKH, de a rendőrség is mindent rendben talált. Bár a BRFK vizsgálta az esetkörülményeit, majd feljelentés-kiegészítést rendelt el, végül a Magyar Hang kérdésére megírták: megállapították, hogy a vonatkozó törvény szerint a „feljelentett cselekmény nem bűncselekmény”, vagyis nem indult nyomozás.