A DK tudni szeretné, mi lett azokkal a milliárdokkal, amelyeket a 2013-as árhullám után árvízvédelemre költöttek

A DK tudni szeretné, mi lett azokkal a milliárdokkal, amelyeket a 2013-as árhullám után árvízvédelemre költöttek

Gyurcsány Ferenc árvízi védekezés közben (Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Árvízvédelmi veszélyhelyzet kihirdetését követeli a Demokratikus Koalíció, egyben arra is kíváncsiak, hogy mi lett azokkal a pénzekkel, amelyeket a 2013-as árvíz után árvízvédelemre költöttek.

Szigetszentmiklósról jelentkezett be a közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc, ahol – mint elmondta – az elmúlt két órában 40 centivel emelkedett a vízszint. Felidézte, hogy 2013-ban volt az utolsó nagy árvíz, ami után a kormány nagyon sokat költött el „a közös pénzünkből” árvízvédelemre. Az akkori munkák legnagyobb megbízottja, aki a legtöbb tendert elnyerte, Mészáros Lőrinc volt, a Tisza és a Duna mentén lévő védművek megerősítésére. Csak ő a cégeivel 65 milliárd forintnyi munkát nyert el a DK elnöke szerint. – Most biztonságban kellene, hogy legyünk – mondta, de ehhez képest szerinte baj van, annyira, hogy Orbán Viktor inkább lemondta a szerdára tervezett strasbourgi vitát. Rétvári Bence nem sokkal korábban egyébként ennek kapcsán arról beszélt, hogy habár Magyarország a 2013 utáni legnagyobb árvízzel néz szembe, de ma már sokkal fejlettebb a védekezőképesség, mint akkoriban. Ezt azzal indokolta, hogy 2013 óta jelentős árvízvédelmi fejlesztések valósultak meg 150 milliárd forint értékben: árvízvédelmi védvonalak fejlesztése, műtárgyak rekonstrukciója, új létesítmények és záportározók építése, valamint mederrendezési beavatkozásokat is végeztek azóta.

Gyurcsány Ferenc arra szólította fel a kormányfőt, hogy haladéktalanul tájékoztassa a lakosságot, hogy áll az árvízvédelem a várható legmagasabb ár megérkezése előtt pár nappal, hol van szükség segítségre. Egyúttal jelezte, „ha már vészhelyzet van minden másért ebben az országban – például a menekültek miatt, akik nem is érkeznek, vagy egy háború miatt, amely egyelőre nem fenyegeti Magyarországot –, akkor talán most lenne itt az ideje veszélyhelyzetet hirdetni az árvíz miatt, és ha szükséges, rendkívüli intézkedéseket hozni”.

Folyamatos beszámolóinkat ITT követheti!