Továbbra is talány, lesz-e akkugyár Pécs vízbázisának közelében

Továbbra is talány, lesz-e akkugyár Pécs vízbázisának közelében

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a 2021. április 25-én kiadott Facebook-videójában (Forrás: Menczer Tamás Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Írásbeli kérdést intézett Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője Szijjártó Péter külügyminiszterhez és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez azt tudakolva, hogy milyen iparágat telepítene a kormány a Pécs melletti ipari parkba. Választ végül Menczer Tamástól kapott, aki viszont nem volt hajlandó konkrét információkkal szolgálni.

A kérdés előzményei között érdemes felidézni, hogy Pécs független polgármestere, Péterffy Attila kezdeményezésére a város közgyűlés határozatban mondta ki, nem támogatják akkumulátorgyár építését a városban. Ezek után, július 10-én a kormány kijelölt egy beruházási területet Pécstől néhány kilométerre, Bicsérd, Kővágószőlős, illetve Kővágótöttös területén azzal a szándékkal, hogy ipari parkot hozzanak létre. Ez nagy méretű mezőgazdasági területek átminősítésével jár, ráadásul itt található Pécs egyik legfontosabb vízbázisa is, ahonnan a város az ivóvízének egy részét kapja. Hogy pontosan mi is létesülne itt, ugyanakkor titkolja a kormány.

A Pécsi Stop nevű helyi portál szerint a kérdésben nyílt levelet írt Csaba István MSZP-s önkormányzati képviselő a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjének, Hoppál Péternek és Kővári János kormánypárti önkormányzati képviselőnek is. Válasz csak utóbbitól érkezett egy Facebook-komment formájában. Ebben Kővári közölte, tudomása szerint nem akkumulátorgyár épül az új ipari parkban, hanem a tervezett beruházás az egyetemi fejlesztésekhez fog kapcsolódni. „Nincs szó akkumulátorgyárról az én információim szerint”– fogalmazott.

Menczer Tamás Szabó Tímea kérdésére adott válasza még ennyi érdemi konkrétumot sem tartalmaz. A külügyi államtitkár mindössze annyit közölt, hogy „az Orbán-kormány teljesíti stratégiai céljait és megvédi a munkahelyeket, a fiatalok adómentességét a 13. havi nyugdíjat és a családtámogatási rendszert”. Mint írta, a gazdaság erejét a beruházások adják, így az azokért folytatott nemzetközi versenyben „a jövőben is részt fogunk venni”. – A munkahelyeket csak akkor lehet megvédeni, ha Magyarországra új beruházások jönnek, amelyekhez pedig beruházási célterületek kellenek. E területek kijelölése minden esetben a megválasztott országgyűlési képviselőkkel folytatott egyeztetés alapján zajlik – állította.