Maszk nélkül köhögő ellenőr a gyermekintenzíven: a BRFK nem indít nyomozást

Maszk nélkül köhögő ellenőr a gyermekintenzíven: a BRFK nem indít nyomozást

Újszülött csecsemő (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először vizsgálta az eset körülményeit, majd feljelentés-kiegészítést rendelt el, ám végül nem indított nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak a kormányhivatali dolgozónak az ügyében, aki bár köhögött, mégis maszk nélkül végzett járványügyi ellenőrzést az egyik fővárosi gyermekintenzíven még júniusban – tudta meg a Magyar Hang. Mint korábban a Népszava megírta, az ellenőrzést követően két nappal később végül maga az érintett közölte, szamárköhögéssel kezelik. Az ellenőrzött intézmény a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) volt, amelynek a gyermekintenzív osztályán leginkább szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett újszülöttek vannak. Ráadásul a csecsemők szamárköhögés elleni oltást is két hónapos korban kapnak először. A Népszava cikke akkor arra is kitért, forrásaik szerint az ellenőrt többször kérték, tegye fel legalább a maszkot, előbb visszautasította, majd rövid időkre föltette, de újra meg újra lehúzta az arcáról, mondván fullad. 

A Magyar Hang megkeresésére a BRFK azt írta hétfőn, a feljelentést elutasították. További érdeklődésünkre ezt azzal indokolták, a vonatkozó törvény szerint a „feljelentett cselekmény nem bűncselekmény”. A szamárköhögés lappangási ideje több hét, július közepén viszont az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) azt írta lapunknak, ezidáig nem merült fel, hogy akár az ellátottak, akár a dolgozók körében bárki megbetegedett volna.

Címkék: BRFK