Elviselhetetlen kánikula + parlagfű: jönnek a nehéz napok

Elviselhetetlen kánikula + parlagfű: jönnek a nehéz napok

Országos pollentérkép 2024. augusztus 15-én (Forrás: Időkép.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lopnak-lopnak, de kormányozni legalább tudnak – évekig ezzel hitegette magát az átlag választópolgár, aztán újra meg újra kétharmados felhatalmazást adott a Fidesz–KDNP-nek. Aztán kiderült, hogy a kormányozni tudás látszata addig tart, amíg gazdasági konjunktúra van és számolatlanul ömlik az EU-s pénz az országba.

A világhálón kering egy levél, a Szent Imre Kórház főigazgatója írta az alkalmazottaknak, hogy nem tehetnek semmit, ha kibírhatatlanul meleg van a kórtermekben és a műtőkben sincs klíma, mert a kórház épületének üzemeltetése nem az ő, hanem a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság feladata. Utóbbi pedig finoman szólva sincs a helyzet magaslatán, így aztán 35 fok feletti hőmérsékletet lehet mérni a kórtermekben.

Szeptember másodikán elkezdődik az oktatás – ha a kánikula kitart addig (spoiler: ki fog), ne legyenek illúzióink, hasonló lesz a helyzet az iskolákban is. Egy gyakornokunk már a napokban beköltözik az egyik vidéki egyetemi város kollégiumába, ahonnan a már ott lakók azt üzenték neki, lélekben készüljön arra, hogy hajnalban sem megy a szoba hőmérséklete 30 fok alá.

És nem elég, hogy emiatt éjjel sem tudnak már sokan pihenni, a csatakos izzadság mellé megérkezik a parlagfű főszezonja is. A csütörtöki pollentérképen jól látszik, hogy már most nagyon magas az ország nagy részén a pollenterhelés, és ez csak fokozódni fog a következő napokban, legalább szeptember második feléig.

Nincs is jobb annál, mint amikor az ember piheg a melegben, de közben folyik taknya-nyála, és a szeme is viszket. Magyarországon legalább 1,5 millió ember allergiás erre a növényre, ráadásul a számuk évre-évre növekedik. És ami még rosszabb hír: a globális felmelegedés miatt évről-évre egyre korábban kezdődik a pollenszezon, cserébe nem lesz rövidebb, hanem tovább tart, és az allergén pollenek koncentráiciója is növekedik.

A kánikula ellen nehezebb a védekezés, de a parlagfű esetében a kezünkben lenne a megoldás. Csak be kellene tartatni a törvényt: a tulajdonosok időben kaszálják le a parlagfűvel-szennyezett parcelláikat.