Cseh Katalin és Molnár Csaba egyszerre hívta vitázni a Tisza Párt jelöltjeit

Cseh Katalin és Molnár Csaba egyszerre hívta vitázni a Tisza Párt jelöltjeit

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője (Fotó: Cseh Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar Péter nyilvánosság előtt nem szereplő EP-képviselőjelöltjeivel szeretne most már vitázni mind a Momentum, mind a Demokratikus Koalíció. Meglehet, a két bejelentés nem független attól sem, hogy a Telex szombat reggel számolt be saját tapasztalatáról, amely egyben több másik lapé is: a Tisza Párt európai parlamenti képviselőjelöltjeivel hiába szeretne több lap is interjút készíteni, erre eddig nem volt lehetőség. De máshol sem szerepelnek a nyilvánosság előtt a jelöltek, akikről a bejelentéskor még egy rövid bemutatást lehetett olvasni, illetve videót megtekinteni. Gulyás Márton Debrecenben kérdezte egyébként még erről Nagy Ervint, aki úgy vélte: néhány hetet kell még várni valószínűleg, de utána biztosan lehet már interjúzni a felkészítés alatt lévő jelöltekkel. A Magyar mellett felszólaló színész azzal érvelt: mindenki a civil szférából jön, a kormányoldal pedig huszonhárom másodperc alatt képes kiollózni a megszólalásokból egyes részeket. Óvatosságot látott a kérdésben, „szerintem vigyáznak az emberekre”.

Cseh Katalin momentumos EP-képviselő szombat délután háromnegyed kettőkor tette közzé Facebook-posztját, melyben vitára hívja a Tisza Párt listájának második helyén szereplő Dávid Dórát. Miután Magyar Péter már jelezte, hogy nem tervez kimenni, így Cseh is azt írja: Dávid Dóra tekinthető a tényleges listavezetőnek. A momentumos politikustól csupán tizenhárom perccel maradt le a DK-s Molnár Csaba, aki már nem is csak Dávid Dórát, hanem a Fidesz és Tisza többi jelöltjét is vitára hívta.

A momentumos EP-képviselő bejegyzésében hiánypótló rendezvénynek nevezte a pénteki partizános vitát, egyben úgy vélte, Magyar nagyon hiányzott erről a rendezvényről. Felhívta viszont a figyelmet a Szabadság Körei által szervezett szerdai vitára, melyen a Momentum képviseletében ő lesz jelen. Cseh Katalin szerint fontos lenne választ kapni arra, a Tisza Párt akkor is odaadná-e „az uniós pénzeket Orbán Viktor kormányának, ha semmilyen antikorrupciós garanciát nem adnak” a pénzek elköltésére. Cseh kíváncsi továbbá arra, „akkor is békét kellene kötnie Ukrajnának Oroszországgal, ha ez jelentős ukrán területek feladásával járna?” A harmadik kérdés pedig: „Akkor is az európai integráció gyengítése mellett érvel, ha ezzel az EU végleg elveszítené nagyhatalmi státuszát az USA és Kína mellett?”

Mindezekhez érdemes hozzátenni, hogy Magyar Péter nem mondott konkrétan olyanokat, hogy ő az európai integráció gyengítése mellett érvel, sem olyat, hogy az Orbán-kormánynak ne kellene antikorrupciós garanciákat adnia. A háború ügyében pedig a politikus többször is elmondta, hogy a kérdést nem a magyarok fogják eldönteni.

Molnár Csaba a posztjában azt közölte: „A demokratikus vita jó, az embereknek joga van tudni az EP-választás előtt, hogy a pártok, politikusok milyen Európa-képet képviselnek. A felmérések szerint csak a Fidesznek, a DK–MSZP–Párbeszéd közös listájának és a Tisza Pártnak van esélye arra, hogy több képviselőt küldjön az Európai Parlamentbe. Vagyis érdemes megnézni, hogy ezek a politikusok mit képviselnek.” A DK-alelnök a fentiek miatt várja vitára a Tisza és a Fidesz jelöltjeit, párosítva az MSZP–DK–Párbeszéd lista azonos helyen lévő képviselőivel. Molnár hozzátette azt is, hogy nincsenek feltételeik, lehet bármikor és bárhogy. 

A pénteki vitáról bejegyzést tett közzé az LMP elnöke, Ungár Péter is. A politikus ugyan úgy vélte, minden műsorszolgáltató joga azt elhívni, akit szeretne, de viccesnek tartja, ha a „közvélemény-kutatások megbízhatatlanságáról” műsort készítő csatorna dönt a hasonló felmérések alapján a meghívásokról. Ungár szerint mindenesetre az LMP jelenléte javított volna a vita őszinteségén. Annak azért örül, hogy elhangzott: a DK felvetése az előre hozott választások lehetőségéről „badarság”, de a listavezetők nem voltak szerinte őszinték az EP hatáskörével kapcsolatban.

„Nem igaz, hogy az EP elérte, hogy valóban európai szintű minimálbérek legyenek minden tagállamban, nem igaz, hogy az EP elérte, hogy érdemben és valósan küzdjön az EU a klímaváltozás ellen, és a szankciók Oroszország ellen is inkább a tagállami miniszterelnökökön és nem az Európai Parlamenten múltak. Tudom, nem illik ilyet mondani kampányban, de az Európai Parlament egy nagyon szűk hatáskörrel rendelkező testület, amely nem irányítja önmagában az európai politikát. Ha egy LMP-s bekerül, akkor lesz végre egy képviselő, aki az akkumulátorgyarmatosítással szemben a magyar természetvédelmet képviseli. Ennyi tudunk felelősséggel ígérni” – fogalmazott bejegyzésében Ungár. Hozzátette még, hazudik az is, aki úgy érvel az akkumulátorgyárak ellen, hogy közben „nyakló nélkül támogatja az elektromobilitást”.