Eljuttatták a gödiek a Samsung-gyárat elmarasztaló bírósági végzést az illetékes főispánnak

Eljuttatták a gödiek a Samsung-gyárat elmarasztaló bírósági végzést az illetékes főispánnak

A Göd-ÉRT Egyesület tagjai a kormányhivatal előtt (Fotó: Magyar Hang/Csécsi László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek reggel a Göd-ÉRT Egyesület néhány tagja a Pest Vármegyei Kormányhivatalban átadta Tarnai Richárd főispán titkárságvezetőjének azt a bírósági végzést, mely kimondja, hogy a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélye jelenleg nem érvényes. A személyes átadóra azért került sor, mert még május 9-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón arról beszélt, hogy a végzést valószínűleg még nem sikerült eljuttatni az illetékes hivatalhoz, ezért nem állították le a gyárban a termelést. A civilek ezért döntöttek úgy, hogy maguk kézbesítik azt. Ha a kormányhivatal továbbra sem érvényesíti az abban foglaltakat, vagyis a gyár érvényes környezethasználati engedély nélkül működik tovább, akkor a gödiek demonstráció keretében adnak hangot a tiltakozásuknak. Szegedi Ákos, egyesület elnöke emellett egy levelet intézett a főispánhoz, melyben arra kéri, hogy a bírósági végzés értelmében szüntettesse be a gyárral a jogosulatlan környezethasználatot, vagyis függesztesse fel a termelést a Samsung gödi üzemeiben.

Szaszkó Andrea, az egyesület alelnöke lapunknak arról beszélt, elszánták magukat, hogy érvényt szerezzenek a bírósági döntésnek, melyről a Samsung-gyár vezetősége és a Pest Vármegyei Kormányhivatal már két hete tudomást szerzett, de az abban foglaltakat nem hajlandók tudomásul venni.

A Göd-ÉRT egyesület januárban támadta meg a gyár tavaly decemberben tíz évre kiadott engedélyét. A civilek arra hivatkoztak, hogy sem a magyar, sem az európai környezetvédelmi előírásoknak nem felel meg a gyár – hatóság által engedélyezett – működése. Az egyesület szerint az illetékes kormányhivatal az engedély kiadásakor – többek közt – nem vette figyelembe az üzem évek óta fennálló zajszennyezését, emellett rendkívül megengedőnek bizonyult a levegő- és vízszennyezés, valamint a gyártás során keletkező akkumulátorhulladék ügyében is.