Mi van a dobozban? Mizuna, komatsuna, tatsoi

Mi van a dobozban? Mizuna, komatsuna, tatsoi

Zöldség és gyümölcs a konyhapulton (Fotó: Magyar Hang)

Mi az a komatsuna, és mit lehet belőle csinálni? – érdeklődöm a Bosnyák térhez közeli átvevőhelyen, ahol épp a jászsági Gyurgyalagos tanya gazdái osztják szét friss tavaszi terményeiket zöldségközösségük tagjainak. Arra már lelkiekben felkészültem, hogy lesz ott mizuna és tatsoi (mindkettő ázsiai salátaféle), de a többiekhez hasonlóan a komatsunát (japán mustárspenót) már sehová sem tudom tenni. Ízre (miután teljesen vegyszermentesen termelnek, nyugodtan meg lehet kóstolni helyben a zöldségeket) egyszerre emlékeztet a spenótra és a mustárra.

Ilyen különleges terményekkel is szolgál a közösségi mezőgazdálkodás, ahol a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárló arra kötelezi magát, hogy átalánydíjért cserébe átveszi a terményeket. Ezeket – ami lehet zöldség, gyümölcs, tojás, hús a gazdaságtól függően – jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen kapják meg a vevők, amíg a szezon tart. – Aki először szerződik így közvetlenül a gazdával, annak meg kell szoknia a fordított logikát: nem azt vesszük, amit előre felírunk magunknak, és nem az előre kikeresett recepthez főzünk, hanem kapunk egy adag terményt, és otthon kell kitalálni, mit csinálunk vele – mondja lapunknak Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének koordinátora.

• Honnan indult a közösségi mozgalom?
• 
Hány család képes eltartani egy-egy gazdaságot?
• 
Mennyit kell fizetni egy évre a környezetbarát módon termesztett zöldségért?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!