Plüssbagoly a kistestvérnek – A húszéves Pagony sztorija

Plüssbagoly a kistestvérnek – A húszéves Pagony sztorija

Az üzlet a Pozsonyi úton (Fotó: Pagony/Kovács Ádám)

Húsz éve, 2001 októberében nyitott meg a Pagony könyvesbolt a Pozsonyi úton. A három baráti házaspár indította vállalkozás mára a gyerekkönyves piac megkerülhetetlen szereplőjévé nőtte ki magát: tizenegy üzletet működtetnek országszerte, saját kiadójuk pedig több mint nyolcszáz kötetet jelentetett meg az elmúlt két évtizedben. 

– Hatunknak akkor összesen két gyereke volt, jelentősebb személyes tapasztalattal így még nem rendelkeztünk a gyerekkönyvek terén – idézte fel a kezdeteket a Pagony egyik alapítója, Sárdi Dóra. – Annyit láttunk, hogy bár sok mesekönyv kapható, ezek jórészt eltűnnek a könyvpiac forgatagában, senki sem fogja össze a műfajt. Úgy éreztük, hogy lenne igény egy olyan helyre, ahol mindent megtalálni, ami a gyerekirodalomhoz kapcsolódik – mondta.  

A Pagonnyal az Írók Boltja kistestvérét szerették volna létrehozni, úgy akarták tálalni az irodalmat, és gondoskodni a vevőkről, ahogy ők csinálták. – Sokszor kértünk tőlük tanácsot, segítséget, de azt, hogy példaként tekintünk rájuk, sosem mondtuk nekik, mégis megérezték az igyekezetünket: a nyitásra kaptunk tőlük egy plüssbaglyot, amire azt írták, hogy a „kistestvérnek” – mesélte Kovács Eszter. 

• Milyen volt a ma pezsgő kulturális és gasztronómiai életéről híres Pozsonyi út húsz éve?
• Miért bukik bele sok vállalkozás a a sikerbe, és hogy kerülte el ezt a Pagony?
• Melyek a legnépszerűbb magyar gyermekkönyvek, és milyen tabudöntögető kötetekre van szükség?
• Hogyan változott a hazai gyerekkönyves piac az elmúlt két évtizedben?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!