Megszólaltak Iványi Gáborék: A belügy a megegyezés helyett „a céltalan rombolásban” látja a megoldást

Megszólaltak Iványi Gáborék: A belügy a megegyezés helyett „a céltalan rombolásban” látja a megoldást

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) szerint együttműködési és tartozásrendezési szándékuk és „megvalósítható válságköltségvetésük bemutatása” ellenére a Belügyminisztérium (BM) a megegyezés helyett „a céltalan rombolásban” látja a megoldást. A MET ezzel a minisztérium közleményére reagált csütörtök este.

Úgy fogalmaztak, hogy a BM a MET intézményrendszerének felszámolását, kiszolgáltatott, hátrányos helyzetű ellátottjainak sorsára hagyását választotta. A MET az MTI-hez küldött reagálásában emlékeztetett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtást indított és inkasszózta bankszámláikat. A BM ezzel kapcsolatban közölte csütörtök délután, hogy az állam minden diákról és ellátottról gondoskodik, aki a MET intézményeinek fizetésképtelensége miatt nehéz helyzetbe kerül.

A MET tájékoztatása szerint Iványi Gábor, a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke a NAV-inkasszók bevezetése után levélben kereste meg Pintér Sándor belügyminisztert, és személyes egyeztetést, illetve „határozott döntést kért” a helyzetről. Iványi Gábor a levélben arra hivatkozott, hogy a MET számításokkal igazolta, hogy a folyamatos működést biztosítani tudja, ha hozzájut az állami alapnormatívához, és bemutatta a részletes tartozásrendezési tervet is – jelezték a közleményben. Úgy látják, hogy a minisztérium a további döntéshozatalt a NAV hatáskörébe utalta.

A szervezet bízik abban, hogy az adóhatóság „a gazdasági érdekek és az emberség útját követve pozitív döntést hoz az inkasszók és a végrehajtási eljárások felfüggesztéséről”. Ez lehetőséget biztosítana az állami normatívákhoz való hozzáféréshez, így a folyamatos működés biztosításához, a hiánypótló, államtól átvállalt szociális és pedagógiai munkánk folytatásához – olvasható a MET közleményében.