Befolyással üzérkedés miatt tartóztatták le Szijjártó Péter volt miniszteri biztosát

Befolyással üzérkedés miatt tartóztatták le Szijjártó Péter volt miniszteri biztosát

Semjén Zsolt és az egykori miniszteri biztos a Magyarországon akkreditált konzuli misszióvezetők számára rendezett szakmai fórumon 2016-ban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is letartóztatásban van a külügyes körökben jól ismert S. Gy., Szijjártó Péter korábbi miniszteri biztosa, befolyással üzérkedéssel gyanúsítják – tudta meg biztos forrásból, a diplomata környezetéből a Magyar Hang. Értesülésünkre a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője, Domokos Réka viszont csak annyit írt: Megküldött kérdéseire, a folyamatban lévő eljárásban a nyomozás érdekeire figyelemmel válasz nem adható.

Csütörtök reggel írtuk meg, hogy letartóztatták a napokban a magyar diplomáciai élet egyik legérdekesebb alakját. Az ok bár hivatalosan nem ismerhető, sejteni lehet, hogy az eset nem független a tiszteletbeli konzuli címek és különféle diplomáciai jogosultságok kereskedelmétől. Megtudtuk azt is, hogy S. Gy.-t és környezetét is teljesen váratlanul érte az intézkedés, fel sem merült, hogy külföldre szökjön – szemben az Afrikai-Magyar Egyesület elnökeként, a 2017-es vizes vb egyik főszervezőjeként és Máger Andrea egykori miniszter volt férjeként is ismert, költségvetési csalás miatt körözött Balogh Sándorral.

S. Gy. címzetes egyetemi tanár, magyar-francia kettős állampolgár, aki megannyi diplomáciai feladatot látott el. 2012-ben például segélyhitel programot szervezett Magyarország és a délkelet-ázsiai államok között. 2015-ben a tiszteletbeli konzuli hálózatért felelő miniszteri biztossá nevezték ki a külügyben. 1997 óta Gambia tiszteletbeli konzulja, 2005-től a nyugat-afrikai ország bécsi ENSZ-képviselője. 2009-től a Magyarországra akkreditált tiszteletbeli konzulok testületének elnöke. 2023 nyarán a Közép-afrikai Köztársaság őt kérte fel, legyen belgrádi nagykövete. Az afrikai állam Moszkva egyik hídfőállása a kontinensen. S.-ről tudható, hogy kritikusan áll Magyarország tervezett csádi katonai műveletéhez, egy podcastban az év elején úgy fogalmazott, nehezen látható, miként jelenik meg ebben a magyar érdek. Légüres térben, nyugati támogatás teljes hiányában lehetnek jelen katonáink egy olyan helyen, ahol a polgárháború veszélyét sem lehet kizárni – fogalmazott a Telexnek