Mégis felléphet Ócsán Koltai Róbert

Mégis felléphet Ócsán Koltai Róbert

Koltai Róbert a Kultúrtáj című műsorunkban (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A helyi református közösség segítségének köszönhetően Koltai Róbert mégis felléphet Ócsán, ahol korábban a polgármester beavatkozása hatására lemondták önálló estjét – árulta el a Jászai Mari-díjas színész, rendező a Magyar Hang Kultúrtáj című műsorában. „Már nyolcvan éves vagyok, nagyon sok fellépésem volt az életben, és nem tudtam, hogy polgármesterek castingolnak, ez meglepett, hogy ő dönti el. Pedagógusnap alkalmából kértek fel, talán elterjedt, hogy elég sok tanárparódiám is van a műsorban” – mondta az esetről. Ilyesmi még nem fordult elő vele – tette hozzá.

– Bosszant, ami történt, de amint humorral meg tudom fogalmazni, már túl is teszem magam a dolgon – fogalmazott a színész a Kultúrtáj műsorában. Elárulta, az ócsai református közösség felajánlott egy másik helyszínt, így végül mégis összejöhet az önálló est, amelyre a jegyek már mind el is keltek. „Mintegy három hete a helyi református vezető lelkész írt egy levelet, hogy nagyon szégyelli, ami történt, és engedjem meg, hogy ők meg meghívjanak” – fogalmazott. Koltai Róbert hozzátette: ragaszkodott hozzá, hogy fellépti díj nélkül megy csak el, mivel ez neki nem anyagi kérdés volt, hanem erkölcsi, „mert mi az, hogy lemondja egy polgármester”.

Ahogy arról a Magyar Hang is megemlékezett, Koltai Róbert április 18-án a Facebook-oldalán tett közzé egy nyílt levelet, amelyben tájékoztatta a Pest megyei település lakóit, hogy a polgármester nem engedélyezte a fellépését. – Megérkezett a felkérés az ócsai művelődési háztól egy kétórás önálló estről, rá két hétre jött a lemondás telefonon, miszerint a polgármester úr nem engedélyezi! Nemkívánatos személy lettem, tisztelt ócsai közönség – írta.

Ócsa fideszes polgármestere, Bukodi Károly később ugyancsak a Facebookon igyekezett cáfolni Koltait. Rendszeresen előfordul, hogy művészeket meghívnak, aztán a tervek megváltoznak, ezért végül mégis inkább mást kérnek fel – mondta a település vezetője, majd hozzátette, ez esetben is így történt, amikor a pedagógusnapra keresett a Szabadidő Központ egy fellépőt. Koltai Róberttel szerinte még januárban egyeztettek, de írásos szerződés nem született. Később mégsem a „művész urat választották”, de belátja, hogy ezt rosszul kommunikálták. Bukodi hangsúlyozta, őneki se eszköze, se joga nincs a kitiltáshoz, és ő nem is ilyen ember. Szerinte amúgy is politikai lejárató kampány célpontja lett, amit nem véletlenül időzítettek két nappal az önkormányzati választási kampány kezdete elé. Az eset ugyanis januárban történt, Koltai Róbertnek szerinte addig számtalan lehetősége lett volna szólni a történtek miatt.