Baranyi Krisztina: Én ismét a Fideszt szeretném legyőzni. Gegesy Ferenc viszont engem

Baranyi Krisztina: Én ismét a Fideszt szeretném legyőzni. Gegesy Ferenc viszont engem

Baranyi Krisztina (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Válaszolt Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester kihívója, Gegesy Ferenc kritikájára. Elsőként Gegesy a Magyar Hang ferencvárosi politikai helyzetet bemutató cikkére reagálva kérte, közöljük gondolatait Baranyi kerületi tömbrehabilitációval kapcsolatos állításai kapcsán. Ebben Gegesy többek közt azt kérte számon, hogy „ha a 2020-21-es, covid miatti leállás után a munkák gőzerővel elindultak, akkor a ciklus egyetlen épületfelújítása hogyhogy csak 2024 májusában fejeződik be. Ezekre a bírálatokra reagált most a polgármester, meglátásait elküldve lapunknak.

– Én ismét a Fideszt szeretném legyőzni. Gegesy Ferenc viszont engem. Egyetlen szót sem ejt a Fideszről, sőt előre leszögezi, hogy távol tartja magát azoktól a „szimbolikus ügyektől”, amik az állampárttal szembeni ellenállásról szóltak az elmúlt években. Ukrajna és az LMBTQ közösség melletti szolidaritástól, a Fudan elleni tiltakozástól, a családon belüli erőszak áldozatainak támogatásától, a sajtószabadság védelmétől. A kisebbik gond a kritikájával, hogy azt egy az egyben a kerületet 10 évig szétlopó – általa alpolgármesterré tett Bácskai-féle – Fidesztől emelte át – kezdte Baranyi Krisztina.

Szerinte a nagyobb baj, hogy teljesen megalapozatlan a politikus kritikája. – Gegesy állításával szemben a – könnyen ellenőrizhető – valóság az, hogy az önkormányzat bevételei 2020-ban 2,5 míg 2021-ben 3,5 milliárd forinttal maradtak el a 2019-es évitől a kormányzati elvonások és a covid miatt. Mindkettő jóval 2020 tavasza után is velünk volt, van, amelyik maradt a mai napig (ingyen parkolás, iparűzési adó elvonása, elvett gépjárműadó, ingyen közterületfoglalás nagyberuházásoknak, szinte nullára eső idegenforgalom stb.) – írta Baranyi.

Ferencváros vezetője szerint további bevételkiesés volt még a rehabhoz kapcsolódó ingatlanértékesítés elmaradása, amit éppen az őt most támogató képviselők állítottak le „Gegesy Ferenc és az én egyhangú tiltakozásom ellenére. Vagy talán éppen azért”. – Gegesy Ferenc, aki a téma szaktekintélye, pontosan tudja, hogy egy ilyen épület teljes felújítása legalább 2,5-3 év. Határozat, közbeszerzési eljárás, tervezés, engedélyezés, közbeszerzés ismét, kivitelezés, használatbavétel engedélyezése. (A konkrét esetben a fafödemeket is cserélni kellett, ami 6 hónappal nyújtotta el a kivitelezést) – fejtette ki Baranyi.

A polgármester hangsúlyozta azt is, a ciklusban eddig 15 leromlott házból több mint 300 családot költöztettek ki, és „ezek a családok igazi rehabilitációs eredményként élték meg, hogy komfort nélküli lakásaikból méltó körülmények közé költözhettek”. – Gondoltunk a kerület további 60 ezer olyan lakójára is, akiket nem érint a rehabilitáció. Felújítottuk a Bakáts teret, a Valéria teret, kezdődik a Pöttyös utcai megálló felújítása, építettünk egy 6 emeletes szakrendelőt CT-vel, és más modern diagnosztikai eszközökkel felszerelve, óvodákat, bölcsődéket, orvosi rendelőket korszerűsítettünk, miyawaki erdőket telepítettünk, és még sorolhatnám – írta Baranyi Krisztina. 

Mint korábban már írtunk róla, Baranyi civilekből, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártból, az LMP-ből és a Momentum jelöltjeiből álló csapattal indul az idei önkormányzati választáson, míg az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Jobbik és a Momentumból a konfliktus miatt kilépett politikusok ugyancsak külön vágnak neki a választásnak. Utóbbi képviselők voltak azok, akik felkérték Gegesy Ferencet polgármesterjelöltnek, aki ezt el is fogadta. Gegesy 1990 és 2010 között már vezette Ferencvárost, 2019 és 2023 között pedig Baranyi Krisztina főtanácsadója is volt, ám nézeteltérést okozott köztük a tömbrehabilitáció kérdése.