Lengyel Tamás: Mindenki az esetleges retorzióktól tart

Lengyel Tamás: Mindenki az esetleges retorzióktól tart

Lengyel Tamás (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

„Mintha mindig az éppen aktuális narratívát módszeresen betáplálnák az emberek fejébe. Közben bizonyos tényeket, melyek mindent más megvilágításba helyeznek, figyelembe sem vesznek. Hazug és inkoherens következtetéseket vonnak le. Ez az ijesztő számomra. Félelmem, hogy ebből nem lehet kijönni addig, amíg működik a propaganda, és ilyen nagy a médiaegyenlőtlenség.” Többek között erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Lengyel Tamás. A színművész elárulta, mióta nyilvánosan kritizálja a rendszert, nem hívják bizonyos szereplőválogatásokra.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE) történtek idejére teszi Lengyel Tamás, hogy tudatosabban is elkezdett foglalkozni a közélettel. Elmondása szerint későn ébredt, „hiszen a rendszer már több mint tíz éve működött és dózerolta le a demokrácia alapköveit, miközben én úgy gondoltam, kivonhatom magam ez alól. Hogy ezek a dolgok kevésbé érintenek engem.” Később jött aztán a Magyarország Kedvenc Műsora Youtube-csatorna, ez még inkább belesodorta, hogy nyíltan beszéljen arról, amit zsigerileg problémásnak érez.

Színészként érik hátrányok, esetleg kritikák a politikai állásfoglalásai miatt? – kérdeztük. Lengyel elmondása szerint nem olyan világban élünk, ahol ezek teljesen direkt módon történnének. Vannak élményei, persze. – Nem hívnak az M1-be, nem kaptam az SZFE óta egy castingfelhívást sem olyan produkcióba, amely az MTVA gondozásában készült. Az Így vagy tökéletes óta nem voltam olyan film szereplőválogatásán, amit a Filmintézet csinált. De soha senki nem mondta azt nekem, hogy mert te rendszerkritikusabb vagy az átlagnál, ezért nem fogunk hívni. Egyszerűen csak eltűntek az életemből ezek a válogatások. Azt tapasztalom, hogy akkor megyek castingra, amikor az RTL egyes sorozatairól van szó. De nekem nincs ezzel bajom – jelentette ki a színművész.

• Mit gondol a Molnár Áront ért kritikákról?
• Hogyan cselekedett volna Vilmányi Benett helyében?
• Hogy látja, sikerült Eszenyi Enikőnek elszámolnia a viselkedésével?

A teljes cikket a Magyar Hang november 11-én megjelent, 2022/46. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!