Ó, a Balaton! Így nyaralnak idén a politikusok

Ó, a Balaton! Így nyaralnak idén a politikusok

A Párbeszéd aktivistái gumimatracokkal írták ki, hogy A Balaton mindenkié” (Fotó: Párbeszéd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vagy a külföldi vakáció lett ciki, vagy a belföldi menő, de döntő többségében olyan politikusoktól érkezett válasz a Magyar Hang kérdésére, akik belföldön töltik a pihenésüket. Az is kiderült, hol van a leghidegebb, legalábbis a XII. kerület megválasztott polgármestere szerint. A kormánytagok és a Fidesz-frakció tagjai nem reagáltak a megkeresésre, de ezt valóban lényeges közügyek esetében sem teszik meg. És akadt néhány ellenzéki politikus is, akik megtartották maguknak a nyaralási terveiket.

A Magyar Hang körkérdésében részt vevő politikusok válaszaiból úgy tűnik, hogy Magyarország a legmenőbb úti cél a politikai szereplők körében – de az is lehet, hogy szívesebben vallottak a nyaralásukról azok, akik belföldi célpontot választottak, mint azok, akik külföldre utaznak pihenni. A Balaton túlsúlya nem meglepő, hiszen a hazai turisztikai célpontok között a nagy fürdővárosokat és Budapestet leszámítva a balatoni települések a légnépszerűbbek. Itt nyaral idén a pártok sajtóosztályának bevallása szerint Kálmán Olga és Vadai Ágnes (Demokratikus Koalíció), Szabó Tímea (Párbeszéd) Komjáthi Imre (MSZP) és Csárdi Antal (LMP), Brenner Koloman (Jobbik), a Dúró Dóra-Novák Előd házaspár (Mi Hazánk), akik az átúszáson is részt vettek. Komjáthi Imre pedig a Balaton átevezését tervezi.

Azért nem mindenki maradt a magyar határokon belül, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Horvátországban nyaralt, hasonlóan Orbán Viktor miniszterelnökhöz, aki régóta minden évben nyilvánossá teszi, hogy Horvátországban pihen. Jámbor András (Szikra Mozgalom) pedig Görögországba utazik a családjával. Magyar Péter (Tisza Párt) a gyerekeivel pihent pár napot júniusban Portugáliában, ahová egyébként az Európai Néppárt rendezvényére utazott, mint frissen megválasztott európai parlamenti képviselő. A politikus nyarát alighanem leköti a pártépítés és a képviselői munka felvétele, így ezen kívül csak belföldi hosszú hétvégéket tervez.

Az uborkaszezon az elmúlt években egyébként sem jellemezte a magyar politikai életet – a koronavírus-járvány idején például még júliusban is ülésezett a parlament, más években a rezsicsökkentés részbeni megszüntetése, a benzinárstop okozta üzemanyag-ellátási gondok vagy az adórendszer egyik pillanatról a másikra történő átalakítása szakíthatta meg a közélet számos résztvevőjének pihenését – és persze másokét is. Idén pedig az európai parlamenti és önkormányzati választás utórengései mellett Magyarország uniós soros elnöksége és az ukrajnai olajtranzit problémái gondoskodnak arról, hogy ne álljon meg az élet, és az új salátatörvény-tervezetek benyújtása sem maradhat el. 

Az LMP politikusai azonban még a turbulens viszonyokhoz képest is rosszul járhattak: a jelek szerint annyi házi feladatot kaptak, hogy még nyaralás sem sok jut nekik. Ungár Péter nem reagált a megkeresésre, Csárdi Antal viszont igen. A párt sajtóosztálya azt írta: „Csárdi Antal nem tervez nagy lélegzetvételű nyaralást idén, mert jelenleg – ahogy minden más politikusuknál is – a népszavazási aláírásgyűjtés a prioritás, ezért csak augusztus 18-21. között megy Balatonföldvárra”. A párt a kiemelt beruházások ellen kezdeményezett népszavazást. Többen szűkebb vagy tágabb pátriájukban töltik a pihenésüket. Adorján Béla, a Jobbik frissen megválasztott elnöke Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei illetőségű, itt (is) pihen a Tiszánál, és a Zempléni-hegységben is visszatérő vendég. Brenner Koloman németországi rokonokat is látogat a szabadsága alatt. Az otthonához legközelebb a jelek szerint Kovács Gergő, a XII. kerület frissen megválasztott polgármestere tölti a nyaralását: „Kovács Gergő társelnökünk idén is a csillebérci lakóhelyén, az ottani házában nyaral, mert ott van a leghidegebb” – írta  párt sajtóosztálya.

A Momentum sajtóosztálya azt írta: a párt politikusai szabadságukat magánszemélyként töltik, ezért nem szeretnének arról részleteket megosztani. Ezt az érvelést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is kipróbálta korábban, de más kontextusban, miután őt az állami pályázatokon sikeres nagyvállalkozó, Szíjj László luxusjachtján kapták lencsevégre 2020-ban az Adrián. Azóta nem érkezett hír további jachtozásokról, kivéve, hogy Mészáros Lőrinc a jelek szerint továbbra is használja azt a jachtot, amelyet a fideszes ukáz szerint már tavaly is kisebbre kellett volna cserélnie.  Feleségével és más családtagokkal Monacóban készítettek róluk felvételeket, a kikötőben pedig ott pihent a 62 méteres és 27 milliárd forintos Rose d'Or luxusjacht, amely a részben állami tulajdonú Magyar Bankholding lízingcégéhez tartozik, éves fenntartási költsége pedig a 2,4 milliárd forintot is elérheti.

A Magyar Hang nyaralással kapcsolatos megkeresésére Hiller István MSZP-s országgyűlési képviselő sem élt a lehetőséggel, és ez igaz az összes fideszes politikusra is. A kormánytagokon kívül a Fidesz-frakcióból is többeket keresett a Magyar Hang, továbbá Vitályos Eszter kormányszóvivőt is kérdeztük, illetve Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltnél is érdeklődtünk, de hiába.