Felmondott a PestiSrácok főmunkatársa

Felmondott a PestiSrácok főmunkatársa

A papi szolgálat alól felfüggesztett Bese Gergő még 2022-ben (Fotó: MTI/MTVA / Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ezúton szeretném tudatni, hogy elhatárolódom attól – és szakmailag, erkölcsileg kifogásolhatónak tartom –, hogy a két, pedofil pap ügyét taglaló cikkben Füssy Angéla kolléganőm a Bese Gergő atyával kapcsolatban felmerült vádakat is közzétette – jelezte Jurák Kata, a kormányközeli PestiSrácok főmunkatársa közösségi oldalán szombaton.

– Ha egy olyan súlyos bűncselekményt, mint a pedofília, összemosunk azzal, hogy állítólag milyen szexuális irányultsággal rendelkezik egy, az adott ügyben egyáltalán nem érintett, ismert pap, akit a Válasz Online cikke után mentett fel az egyházi vezető, akkor az probléma – jegyezte meg. Szerinte így Bese Gergőt ezzel olyan fényben tüntette fel a cikk, mintha ő is pedofil lenne, amit még a Válasz Online sem állított. – Meggyőződésem, hogy ez súlyos hiba, csakúgy, mint az, hogy a vádakról nem kérdezte meg Bese Gergőt, illetve ha mégis, arról nem számolt be – tette hozzá kifejtve, hogy külön cikknek kellett volna születnie Bese ügyéről. Hozzátette azt is, hogyha mindaz igaz, amivel vádolják Bese Gergőt, akkor méltatlan az egyházi szerepvállalásra, „és amellett, hogy Isten bűnbocsánatát kéri, az egyházi közösségtől is tegye meg”. – Azonban a PestiSrácok lapszerkesztőjeként én azért kérek tőle elnézést, amiért nevét összefüggésbe hozta kolléganőm cikke a papok által elkövetett pedofil bűncselekménnyel – írta Jurák.

Posztját azzal zárta, hogy a PestiSrácoknál a munkaviszonya megszüntetését kérte október elsejétől hosszú évek közös munkája után „megköszönve mindazt, amit ettől a csapattól kaptam, máshol folytatom tevékenységemet”.

Bese Gergőt azután függesztették fel egyházi szolgálata alól, hogy a Válasz Online megírta, már vizsgálják, hogy igaz-e róla az a híresztelés, ami szerint melegpartikon vett részt. A pap ügyéről Orbán Viktort is kérdezték, a miniszterelnök válaszáról itt írtunk.  

Frissítés: Később kiderült, hogy Jurák Kata mégsem emiatt az ügy miatt távozik a laptól. Az esetet árnyalta Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztőjének a kommentje, aki az alábbit írta: „A cikket én szerkesztettem. Én döntöttem úgy, hogy Bábel Balázs Érsek Atya teljes közleményét, tehát a Bese atyára vonatkozó részt is tegyük bele a cikkbe. A felmondásodat pedig 8 nappal ezelőtt fogadtam el, amikor bejelentetted, hogy elvállaltad a Vasárnap főszerkesztői posztját, ahol Bese atya kiemelt szerző volt, még néhány nappal ezelőtt is”.

Címkék: Jurák Kata