Óriási devizahitelt vett fel kínai bankoktól a magyar állam

Óriási devizahitelt vett fel kínai bankoktól a magyar állam

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2023. októberében (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én – írta a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) statisztikái alapján. A lap szerint a hitelt a Kínai Fejlesztési Banktól, a Kínai Eximbanktól, valamint a Bank of China magyar ágától vette fel az állam. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.

A hitelt a beszámoló szerint a csúcstechnológiára és az infrastruktúra fejlesztésére, illetve az energetika területén jelentkező kiadások finanszírozására szánják, de nem találtak róla hivatalos bejelentést. Az ÁKK szerint infrastrukturális és energetikai fejlesztésekre lehet fordítani az összeget. Érdekesség, hogy a kamatszintet és a törlesztés ütemezését sem hozták nyilvánosságra. Annyit tudni, hogy három éves lejáratú változó kamatozású hitelről van szó, vagyis 2027 április 19-ig kell visszafizetni.

Az egymilliárd euró nem kis összeg, megelőzi még a Budapest-Belgrád vasútvonalra felvett 917 millió dolláros hitelt is. A mostani hitelfelvétellel a kritikus 30 százalékos szint közelébe emelkedett a devizaadósság aránya a magyar államadósságon belül.

Címkék: hitel, Kína, adósság