Semjén Zsolt nem érti, miért kapott K. Endre kegyelmet

Semjén Zsolt nem érti, miért kapott K. Endre kegyelmet

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Tusnádfürdőn 2024. július 26-án (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fogalma sincs Semjén Zsoltnak arról, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre, amely ügy végül Novák Katalin korábbi köztársasági elnök és Varga Judit bukásához vezetett. A miniszterelnök-helyettes, aki a kormányban az egyházügyekért is felel, Tusványoson a Telexnek úgy fogalmazott, hogy nem is érti, miért történt mindez, „annyira abszurdnak tűnik nekem”. Azt hangsúlyozta, hogy ez nem egy kormányzati ügy, ez „Novák-ügy”, Novák Katalin döntése volt.

Semjén Zsolt arra a kérdésre nem válaszolt, hogy az akkori államfőnél a kegyelemért lobbizó Balog Zoltán jól tette-e, hogy a botrány után is püspök maradt. Az egész ügy mindenesetre megítélése szerint ártott az összes egyháznak.

A politikus a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott nemzetpolitikai kerekasztalon az MTI beszámolója szerint az ukrajnai helyzet kapcsán arról beszélt, hogy azért nem érte orosz katonai csapás Kárpátalját, mert a magyar kormány nem engedi meg, hogy Magyarországon keresztül nyugati fegyverszállítás történjen Kárpátalja felé, hiszen akkor az oroszok szétlőnék a térséget. Azért nem halnak meg magyar fiatalok az orosz-ukrán háborúban, mert magyar állampolgárságot kapva időben át tudtak menekülni Magyarországra. – Innen üzenem magyarnak, ruszinnak, ukránnak, mindenkinek, hogy aki – ha katonaköteles, ha nem katonaköteles – Ukrajnából Magyarországra menekül, az Magyarországon teljes biztonságban van. És nem fogjuk őket visszaadni Ukrajnának, hogy kiküldjék őket a frontra, és meghaljanak egy olyan háborúban, amihez semmi közük – jelentette ki Semjén Zsolt.

A Magyar Hang nemrég riportban számolt be arról, hogy egy néhány hete váratlanul hozott jogszabály ugyanakkor jelentősen szigorítja az Ukrajnából érkező menekültekre vonatkozó rendelkezéseket, augusztus 21-étől csak 13 ukrán megyéből érkezőknek biztosít szállást. Ezeket tekinti háborús zónának, igaz, az elmúlt időszakban több olyan helyen is volt orosz drón- és rakétatámadás, amelyeket biztonságos övezetként kezel a kormány. A támogatásra kijelölt megyék sorából fájóan hiányzik Kárpátalja. Ezzel lényegében az állami menekülttámogatás legfontosabb részéből zárják ki a teljes magyar ajkú lakosságot, szállás híján ugyanis reménytelen az ideérkezők helyzete.