Újratraumatizálva – A frontra küldjük a hozzánk menekült kárpátaljai magyarokat

Újratraumatizálva – A frontra küldjük a hozzánk menekült kárpátaljai magyarokat

Menekültek a győri menekültszállón (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

A szakma által megdöbbenéssel fogadott jogszabály született az ukrajnai menekültek ügyében, amellyel az Orbán-kormány kárpátaljai magyar férfiak ezreit küldi a háborúba.

Alighogy kitört a háború, pár napra rá átjöttünk. Itt ez a három gyerek, fel kell őket nevelni. Mit csinál a feleségem, ha engem elvisznek, aztán odaveszek? Jártak így sokan a barátaim közül… Magyarországon eddig kaptunk segítséget, van munkám, építkezésekre járok. Keresek egy kis pénzt. A gyerekek járhatnak óvodába, iskolába. Örültünk, hogy itt lehetünk a győri szálláson, de most azt mondják, augusztusban elveszik a jogosultságunkat. Hogy mihez kezdünk? Földönfutók leszünk. Vissza nem mehetünk, az biztos. Engem akkor rögtön visznek a háborúba – sorolja panaszát József, a kárpátaljai magyar fiatalember.

Szavait az összetolt ágyakon három apró kislány hallgatja megszeppenve, a legkisebb 3, nővérei 7 és 10 évesek. Nem először szembesülnek azzal, hogy nagy a baj. 2022 februárjában mindent hátrahagyva érkeztek Magyarországra, előbb a Migration Aid fővárosi, Madridi úti átmeneti szállásán kaptak egy szobát, majd a szervezet győri menekültszállása fogadta be őket. És most megint minden összeomlani látszik: néhány hete kapták a hírt, a magyar kormány augusztus 20. után nem támogatja a Kárpátaljáról érkezett menekültek elszállásolását. Márpedig anélkül reménytelen itt a helyzetük: a férfi által keresett pénzből nem tudnak ötüknek lakást bérelni.

• Pontosan hogyan alakul át a rendszer?
• Mit meséltek az érintettek?
• Miért érzik egyesek hátránynak a magyar állampolgárságot?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 25-ig kapható 2024/29. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!