„Nincs B-tervünk” – mondja a washingtoni magyar nagykövet az amerikai választásokról

„Nincs B-tervünk” – mondja a washingtoni magyar nagykövet az amerikai választásokról

Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Takács Szabolcs nagykövet (k) Washingtonban, az Andrews légibázison 2024. július 9-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A magyar társadalom nagy része hosszú időn keresztül egy olyan konzervatív, szuverenista kormányra szavazott, amely az országot biztonságos határokkal és nem nyílt társadalomként szeretné látni – mondta a 444.hu beszámolója szerint Takács Szabolcs washingtoni magyar nagykövet az idei Tusványoson, azaz a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Szerinte épp ezért a magyar kormány nem tud stratégiát építeni egy olyan amerikai „demokrata kormánnyal, amely a saját szabályait szeretné elfogadtatni”.

Amikor a közönségből Takácsot arról kérdezték, miért támogatja ilyen nyíltan Trumpot, azt mondta, azért, „mert ez az egyetlen választásunk. Nincs vesztenivalónk”. A nagykövet szerint egyáltalán nem biztos, hogy Trump nyerni fog, de ha így lesz, akkor sokkal fényesebb jövő várhat a magyar–amerikai kapcsolatokra. Ha nem nyer, akkor nagy bajokat jósol az Egyesült Államoknak, amelyet szerinte ebben az esetben le fognak kötni a saját belpolitikai kihívásaik. Takács úgy gondolja, azért is hivatkozik a magyar miniszterelnökre ennyit Trump, mert mindketten ugyanazokat az értékeket képviselik.

Orbán Viktor nagy port kavart békemissziója egyik állomásán Donald Trump volt amerikai elnökkel, egyben republikánus elnökjelölttel is találkozott. A magyar miniszterelnök az elmúlt hetekben folytatott külpolitikája nagyban épít Trump újbóli megválasztására mind az orosz–ukrán háború, mind az európai politika terén.