Már a megnyitó előtt világcsúcs született a párizsi olimpián

Már a megnyitó előtt világcsúcs született a párizsi olimpián

A dél-koreai Lim Szihjon ünnepel, miután új világcsúcsot állított fel a 2024-es párizsi nyári olimpia női egyéni íjászversenyének rangsorolójában a párizsi Invalidusokban 2024. július 25-én. (Fotó: MTI/EPA/Caroline Brehman)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszületett a párizsi olimpia első világcsúcsa, amelyet a dél-koreai Lim Szihjon ért el a női íjászok csütörtöki rangsoroló versenyében. A 21 éves íjász 694 pontra javította honfitársa, Kang Csejung öt évvel ezelőtti világrekordját (692), valamint 14 ponttal felülmúlta a szintén dél-koreai An Szan olimpiai csúcsát (680), amely három éve Tokióban született. Lim a jelenlegi világranglista második helyezettje, aki a 2023-as világbajnokságon csapatban aranyérmes, egyéniben pedig bronzérmes volt. A dél-koreaiak remek formáját mutatja, hogy a rangsoroló második helyén végző Nam Szuhjon 688 pontot ért el, ami szintén jobb volt, mint a tokiói olimpiai rekord.

A párizsi olimpia hivatalos megnyitója ugyan csak pénteken lesz, de több sportágban már szerdán elkezdődtek a versenyek. Megkezdődik csütörtök este Magyarország számára is az olimpia, hiszen a női kézilabdázók a házigazda franciákkal csapnak össze. Délelőtt a holland női válogatott a papírformának megfelelően 34-31-re legyőzte az angolai csapatot a párizsi olimpia női kézilabdatornájának B csoportjában. A csütörtöki nap ezen túl is a női sportolókról szól majd, mivel az íjászok és a labdarúgók számára is kezdetét veszik a küzdelmek, míg a szerdán indult hetes rögbin már a férfiak helyosztó mérkőzéseire is sor kerül.

Megvoltak már az olimpia első botrányos jelenetei is. Szerdán az Argentína-Marokkó focimeccs szurkolói rendbontás miatt előbb két órára félbeszakadt, majd az üres stadionba visszatérő játékosokkal közölte a bíró, hogy VAR-vizsgálat után elveszi az argentinok 105. percben szerzett egyenlítő gólját.