Bese Gergő: Rászedtek, naivságomat kihasználták

Bese Gergő: Rászedtek, naivságomat kihasználták

A papi szolgálat alól felfüggesztett Bese Gergő még 2022-ben (Fotó: MTI/MTVA / Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rászedték, naivságát kihasználták és elveszítette a józan ítélőképességét – ezzel magyarázta Bese Gergő felfüggesztett sztárpap eddigi kettős életét, melegpartikon való részvételét. Pénteken írta meg a Válasz Online, hogy a kormánypárti tábor egyik népszerű papja, aki rendszeresen ostorozta az ún. LMBTQ-propagandát, Coca-Cola-hirdetésektől az olimpia nyitóünnepségéig, valójában számos alkalommal részt vett férfiakkal közös szexuális együttlétekben. Sőt, az egyes alkalomakról még pornóvideók is készültek, amelyek kikerültek az internetre.

Bese nem reagált a lapnak, ahogy a vádakkal kapcsolatban azóta sem mondott semmit. A papot viszont még pénteken felfüggesztette a kalocsa-kecskeméti érsek, és Orbán Viktor Facebook-oldaláról is eltűntek azok a felvételek, amelyeken Bese felszentelte a Karmelitát. Orbán egyébként szombaton újságíróknak nyilatkozott Kötcsén, azt sugallva, hogy a felvételeket még az eset kirobbanása előtt szedték le. Azt, hogy a kormánypárti közegben egy ideje tudtak az ügyről, mutatja az is, hogy a Válasznak is négy Fidesz-KDNP-s politikus beszélt az esetről.

A Pesti Srácok újságírója, Ábrahám Róbert is azt mondta péntek este az Ultrahang műsorában, hogy másfél-két hónapja kezdtek terjedni a pletykák. Mint kifejtette, jobboldali újságírók keresték is Besét, tehát a pap tudott az ügy kipattanásáról. Ábrahám szerint amikor Bese megtudta, hogy nyomoznak utána, elkezdett olyan bibliai idézeteket posztolni, amelyeken keresztül a mások után kutakodókat átkozta. Ábrahám azt is mondta, egy kolléganője látta a felvételeket, és azokon Besét többek között arról a karkötőjéről ismerték fel, amely még a szombaton közzétett videójában is látható volt rajta. „Nekem nem bocsánatos bűn, amikor valaki Isten nevét felhasználja az istentelenség kiélésére, és az sem, amikor valaki abból kovácsol magának bármilyen tőkét, hogy bebújik a reverenda mögé, és azokat a jobboldali paneleket is pufogtatja, amiktől ma jobboldalinak gondolnak valakit” – fogalmazott a műsorban Ábrahám.

Bese Gergő szombaton a 777-nek küldött nyilatkozatában és Facebook-videóban is megszólalt, bár a konkrét vádakról nem mondott semmit. Így arra sem adott magyarázatot, nem tartja-e képmutatásnak, hogy miközben ilyen életet élt, rendszeresen ostorozta a kormánypárti médiában a hasonló jelenségeket. Bese még Hodász Andrásnak is többször nekiment, például coming-outja kapcsán, akkoriban pedig rendszeresen hasonlították össze a két papot a nyilvánosságban.

Bese a 777-nek küldött üzenetében azt írta, a pénteki volt saját és családja életében az egyik legsötétebb nap, „nehéz tapasztalat a média és a politika hatalmával szembesülni. Nem csak felemel és magasztal, hanem egy pillanat alatt a pokolra is küld”. Az eddigi pap szerint a gyengeségét használták fel egyháza és a közössége ellen, próbáltak minél nagyobb kárt okozni.

A történteket úgy összegezte: „Hibát követtem el. Rászedtek, naivságomat kihasználták és elveszítettem a józan ítélőképességem. Vétettem az egyházzal és a közösségemmel szemben. Megszegtem a papi fogadalmam, bűnt követtem el. Elnézést kérek mindenkitől, akit megbántottam, akinek csalódást okoztam.”

Bese közzétett egy Facebook-videót is, melyben azt állította, olyan úton indul el, amelyre nem számított, és amelyre felkészülni sem igazán tudott. Hisz viszont abban, hogy az Úristennek mindennel szándéka van. Beszélt arról is, hogy a Szűzanya mindig Jézussal járt, követte az ő fiát, és ő is a boldogságos Szűzanyával együtt halad Jézus felé. „Tizenegy évig Gergő atyaként vittem közelebb mindenkit az Úristenhez, most Gergőként igyekszem ugyanezt tenni, mert hiszem, hogy minden, ami történt, nem a véletlenek műve, az Istennek ezzel is szándéka van” – jelentette ki.

Szombaton egyébként a Pesti Srácok eddigi és jelenlegi munkatársai között is kisebb csörte támadt az üggyel összefüggésben. A távozó Jurák Kata felrótta Füssy Angélának, hogy Bese ügyéről két pedofil papról szóló hír mellett számolt be. Aztán kiderült, Huth Gergely főszerkesztő döntött így, Jurák pedig valójában már korábban beadta felmondását, hogy főszerkesztőként igazoljon a Besének eddig felületet adó Vasárnap.hu-hoz. Az utóbbi lap egyébként szombaton közölte, megválik a katolikus paptól. Füssy Angéla is hozzászólt a vitához, megfenyegetve Jurák Katát, hogy amennyiben egy órán belül nem törli a posztot, feljelenti őt. Jurák bejegyzése azóta is olvasható, Huth és Füssy kommentjei viszont eltűntek alóla.