Stummer János: Ez a magyar Watergate-botrány

Stummer János: Ez a magyar Watergate-botrány

Stummer János (Fotó: Stummer János Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Épp most küldtem el egy levelet Halász Jánosnak, amiben a nemzetbiztonsági bizottság összehívásának megvitatására kértem – erről beszélt megkeresésünkre a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, Stummer János. A jobbikos politikus hozzátette, vasárnap este beszélt Ungár Péterrel és Molnár Zsolttal, akik szintén egyetértenek a bizottság mielőbbi összehívásában. Mi az a legkorábbi időpont, amikor a határozatképességet biztosítani tudják? – érdeklődött levelében Stummer. Ha a kormánypárti képviselők viszont elzárkóznának ettől, azt beismerő vallomásnak tekintik.

Mi a következő lépés ez esetben, ha nem sikerül összehívni a bizottságot? Stummer azt mondta, nem szeretne ennyire előreszaladni, egyelőre megvárják, Halász mit mond. De úgy érzékelte, a Direkt36 részéről is lehet még folytatása a történetnek. Ha a kormánypártiak nem reagálnak, legkésőbb jövő hétfőre akkor is összehívják a bizottságot, de a legjobbnak nyilvánvalóan azt tartaná, ha a hírszerzést, az elhárítás embereit is meg tudnák hallgatni.

Informálisan érkezett-e már valami reakció kormánypárti részről a történtekre? – kérdeztük Stummertől. Hivatalosan ugyanis a kormány kifejezetten szűkszavúan reagált. Mint írták, Magyarország demokratikus jogállam, ami mindig a törvényeknek megfelelően jár el mindenki esetében. A titkos eszközök használatára jogosult állami szerveket pedig rendszeresen ellenőrzik kormányzati- és nem kormányzati szervezetek. A kormány visszakérdezett egyúttal, miszerint feltették-e ugyanezeket a kérdéseket az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország kormányainak? Amennyiben igen, mennyi időbe telt választ adniuk, és milyen választ adtak? Bármilyen hírszerzési ügynökség segítette-e a kérdések megfogalmazását? – érdeklődött a kormány.

Edward Snowden volt amerikai hírszerző a Twitter-oldalán reagált erre a közleményre. Snowden szerint a magyar kormány reakciója a legárulkodóbb. „Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról” – ironizált a jelenleg Oroszországban élő egykori hírszerző. Varga Juditot eközben a Le Monde kérdezte volna arról, ha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy politikai ellenfelet, elfogadná-e? Varga felháborodottan válaszolt: „Micsoda kérdés! Ez már önmagában provokáció!” A Washington Post szerint másnap kérés érkezett a miniszter irodájától, hogy töröljék a kérdést, illetve a választ is az interjúból.

A nemzetközi tényfeltárásban a Le Monde és a Direkt36 is részt vettek. Mint kiderült, magyar újságírókat, ellenzékinek beállított üzletembereket is lehallgattak az NSO izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával. Utóbbi okostelefonok feltörésére alkalmas.

Stummer elmondta, egyelőre semmiféle hasonló kormányzati reakció nem érkezett, a hatalom emberei hallgatásba burkolóznak. „Most azt látom, hogy próbálják inflálni vagy fake news-nak beállítani a történetet, miközben én ezt az eddigiek alapján a magyar Watergate-botránynak neveztem el” – mondta lapunknak Stummer. A jobbikos politikus szerint most kell okosnak lennie az ellenzéknek, ez elsősorban az ő feladatuk, hogy az ügyet ne hagyják elsikkadni. A politikus a történtek miatt még a mai napon feljelentést tesz tiltott adatszerzés, illetve információs rendszer vagy adat megsértése gyanújával ismeretlen tettes ellen.

Valóban az látszik, hogy a kormánymédia egyelőre a tereléssel próbálkozik, és egy állítólagos Anonymous-leleplezést futtatnak arról, hogy valamelyik politikus kettős játszmát űzött. Emellett a Pesti Srácok rögtön neki is ment Stummernek, „őrült konteónak” nevezve a lehallgatási botrányt. „A sorosisták leiskolázzák a titkosszolgálatokat is, az Amnesty szakértői gárdája kémszoftver nyomait találta meg Panyi telefonján”, ironizált a kormánypárti lap, betámadva a Direkt36 újságíróját is.

Kerestük a bizottság másik tagját, Ungár Pétert is, aki azt mondta: ha ezeknek az állításoknak akár csak a fele igaz, már az rendkívül súlyos, és nyilvánvalóan törvénybe ütköző. Ha megtörtént mindez, arra egy miniszter engedélye kellett, így az a kérdés, melyik miniszter engedélyezte és miért újságírók, ellenzékinek elkönyvelt üzletemberek lehallgatását? – tette fel a kérdést az LMP-s politikus.

– Talán a legfontosabb kérdés most az eszközbeszerzésé, illetve hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálaton kívül más is hozzáférhetett-e az eszközökhöz, ki adott engedélyt a felhasználásra, milyen szerepe volt ebben az érintett miniszternek? – sorolta lapunk megkeresésére a nemzetbiztonsági bizottság harmadik ellenzéki tagja, Molnár Zsolt. Az MSZP-s politikus szerint a legfontosabb most az volt, hogy megtegyék az első lépést, ami a bizottság összehívását jelenti. Ami a sajtóban megjelent, az rendkívül aggályos szerinte, mindenképp válaszokat követel, viszont azt látja, hogy a kormány csak ködösít és menekül. Lényegi kérdés, hogy a későbbiekben valós válasz érkezik-e a kormánytól, vagy továbbra is próbálják-e majd ezt megkerülni. Mi történik, ha ellehetetlenítik a bizottság munkáját? Kérdésünkre Molnár azt mondta, egyelőre nem tudni, mert meg kell még állapítani, történt-e törvénytelenség, szükséges-e azonnali vizsgálatot elrendelni. Végleges következtetést így most még nem lehet levonni, mondta Molnár.

Kerestük az izraeli kormányt is az üggyel kapcsolatban. Azt válaszolták, az izraeli kormányzati sajtóirodának semmi dolga nincs az üggyel, és nem is tudnak megosztani semmilyen információt ezzel kapcsolatban. Ezt a választ az izraeli kormány külföldi sajtóval foglalkozó részlegének vezetőjétől, Ron Paztól kaptuk.

A Direkt36 olyanokkal működött együtt a történtek feltárásában, mint a Washington Post, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a The Guardian. Az Amnesty Internationallel közösen jutottak hozzá egy adatbázishoz, amiből kiderült, több magyar szereplő okostelefonját is megfigyelték 2016 óta. Több mint háromszáz magyar célpontról van szó, köztük volt Simicska Lajos fia, a Centrál Médiacsoportot tulajdonló Varga Zoltán, de egy ellenzéki polgármester, akiről a következő cikkében számol be a Direkt36.

Az ügyre reagált Pálinkás József is. Az első Orbán-kormány volt minisztere, a Magyar Tudomány Akadémia egykori elnöke, aki jelenleg az Új Világ Néppárt miniszterelnök-jelöltje a nemsokára esedékes ellenzéki előválasztáson, azt írta Facebook-oldalán, a kormány újra létrehozta a III/III-at az izraeli kémszoftverrel.