Varga Judit töröltetni akarta a kérdést, ami a lehallgatási botrányra vonatkozott

Varga Judit töröltetni akarta a kérdést, ami a lehallgatási botrányra vonatkozott

Varga Judit igazságügyi miniszter a 2021. május 6-i Facebook-videójában (Fotó: Varga Judit Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cenzúráztatta volna azt az interjút Varga Judit, amiben a lehallgatási botrányról kérdezték. A Washington Post számolt be róla, hogy a francia Le Monde interjút készített az igazságügyi miniszterrel, rákérdezve arra: ha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy politikai ellenfelet, elfogadná-e? Varga felháborodottan válaszolt: „Micsoda kérdés! Ez már önmagában provokáció!”

A Washington Post szerint másnap kérés érkezett a miniszter irodájától, hogy töröljék a kérdést, illetve a választ is az interjúból.

A Le Monde is közreműködött annak a lehallgatási botránynak a felderítésében, amiben magyar részről a Direkt36 is részt vett. Kiderült, hogy magyar újságírókat, ellenzékinek beállított üzletembereket is lehallgattak az NSO izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával. Utóbbi okostelefonok feltörésére alkalmas.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt, Edward Snowden az amerikai hírszerzés, a CIA egykori kiberbiztonsági tanácsadója szerint Magyarország adta a legárulkodóbb választ a Pegasus-botrányra. „Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról” - ironizált a jelenleg Oroszországban élő egykori hírszerző. A magyar kormány a botrányra úgy reagált, hogy Magyarország demokratikus jogállam, ami mindig a törvényeknek megfelelően jár el, a titkos eszközök használatára jogosult állami szerveket pedig rendszeresen ellenőrzik kormányzati- és nem kormányzati szervezetek.

Hasonló ellenőrzésre hivatott egyébként az ellenzéki vezetésű nemzetbiztonsági bizottság is. Árulkodó ugyanakkor, hogy a kormánypárti Pesti Srácok az ügy kirobbanása után rögtön inkább a bizottságot vezető jobbikos Stummer Jánosba szállt bele, és „őrült konteónak” nevezte a lehallgatási botrányt.