Hatvanba ért a tanárok Tudásmenete

Hatvanba ért a tanárok Tudásmenete

Megérkeztek Hatvanba az oktatásért szervezett Tudásmenet résztvevői, 2023. január 6-án. (Pedagógusok Szakszervezetének Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Tudásmenet résztvevői a 180 kilométeres akció negyedik napján Gyöngyöstől Hatvanig gyalogoltak. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Hírklikknek beszámolt arról, meglepetés volt számukra, hogy a szerdai gyöngyösi fórumon mintegy 80-100 fő vett részt, és 60 százalékuk pedagógus, oktatásban dolgozó, vagy egyházi intézményben oktató volt.

Gosztonyi azt is elárulta, eleinte azt hitték, nagyjából négyen-öten fogják végig járni a 180 kilométeres út egy-egy szakaszát, de hihetetlenül jó érzés volt, hogy szakaszonként nagyjából tízen, vagy inkább annál többen csatlakoztak a menethez. Nagyon sokan merték vállalni, hogy az arcukat adják hozzá, amiért óriási elismerés jár nekik.

Csütörtök késő délután ért Hatvanba a tanárok Tudásmenet az oktatásért! elnevezésű akciója, ahol Gosztonyi elmondta, hogy a 180 kilométeres gyalogtúra fizikailag megviseli a résztvevőket, az önzetlen támogatók sokasága tartja bennük a lelket. A csütörtöki táv ugyan nem volt olyan hosszú, de esőben, szélben kellett gyalogolniuk. Szerencsére hatvani megérkezésükkor kaptak zselés cipőtalpbetétet a fájó lábak számára, sőt este talpmasszázsban is részesülnek a kitartó gyaloglók – derül ki a PSZ Facebookon közzétett videójából. 

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője szerint annyi szeretetet kaptak az út során, hogy a Tudásmenetet át lehetne keresztelni Szeretetmenetre vagy Emberségmenetre. Külön köszönetet mondtak azoknak, akik Gyöngyös óta támogatták őket. 

Az út kétharmadához közelítve a zarándoklatban résztvevő Totyik Tamás az InfoRádióban úgy fogalmazott, vízhólyagokkal, körömleválásokkal és kis térdfájással, de még bírják a gyűrődést.

Elmondása szerint – Budapesthez közeledve – egyre több az érdeklődő. Ami érdekes volt számukra, hogy az általuk elképzelteknél is sokkal nagyobb a pedagóguskollégák félelme, elsősorban azért, mert ha elveszítik a munkájukat, nincs hova menniük – tette hozzá a szakszervezeti vezető, aki szerint nagyon komoly „urambátyám rendszer” alakult ki vidéken, komoly függőségi rendszerek vannak, ami miatt háromszor is meggondolják, hogy bármilyen tiltakozó akcióban részt vegyenek.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium elől indult el hétfőn reggel a Tudásmenet. Hat nap alatt 180 kilométert fognak megtenni a tervek szerint, a vonulás szombaton, Budapesten, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál – ahol ősszel kirúgták az első öt tanárt – ér véget. A zárórendezvényre – amelynek helyszínéről és időpontjáról később tájékoztatnak majd – több ezer embert várnak. 

Addig még csütörtökön Hatvanban, pénteken pedig Gödöllőn fognak a helyi pedagógusokkal találkozni. A PSZ alelnökének megfogalmazása szerint azt szeretnék, ha a kollégák beszélnének, egyrészt arról, hogy szerintük mi az, amit a szakszervezetek rosszul csinálnak, másrészt milyen elvárásaik vannak, hogy az oktatás jelenlegi „nyomorúságos” helyzete javuljon.