Vitézy Dávid: Ismét negatív rekordot döntött a MÁV

Vitézy Dávid: Ismét negatív rekordot döntött a MÁV

Szinte üres kijelző tábla a Keleti pályaudvaron az InterCity kisiklása után kialakult helyzet miatt (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negatív rekordot döntött a MÁV augusztusban a késésekben – erről Vitézy Dávid írt hétfő reggel a Facebook-oldalán. Azt közölte, hogy a magyar InterCity-k mindössze 32,8 százaléka volt pontos (azaz késett kevesebbet, mint 5 perc) az előző hónapban, ilyen rossz értéket soha nem rögzítettek még, mióta vezetnek menetrendszerűségi statisztikát a magyar vasúton. Az általa megosztott grafikonon 2016-ig visszamenőleg látszanak az adatok, a legrosszabb számokat 2018-ban rögzítették, akkor valamivel 60 százalék alatt volt a pontos IC-k száma.

A korábbi közlekedési államtitkár szerint végtelenül szomorú ezt a leépülést látni. Orbán Viktor miniszterelnökre hivatkozott, aki Kötcsén a vasút problémáiról szóló kérdésre azt javasolta, érdemes összehasonlítani, mi volt „Lázár János előtt és Lázár János után”, mert akkor megkapjuk a munkájának a bizonyítványát. Vitézy Dávid ezért feltette a kérdést, ha az elmúlt évek késési adatait hasonlítjuk össze, akkor vajon milyen bizonyítványt kap a közlekedési miniszter? Ismét felvetette, hogy Lázár János hibás döntések sorozatát hozta meg: egytől egyig lemondott minden vasúti járműbeszerzést, leállította a pályafelújításokat és fejlesztéseket, a kivont források és bezuhant bevételek miatt elszaporodtak a pályahibák, a központosított berszerzések nyomán darabjaira hullott MÁV karbantartás miatt sűrűsödnek a járműhibák, az alkatrészhiány miatt egyre több a tartósan félreállított, de amúgy jó állapotú IC-kocsi, motorvonat.

A Magyar Hang legfrissebb számában kielemeztük a vasút helyzetét, illetve részleteiben beszélt a problémákról Vitézy Dávid is.

Címkék: vasút, Vitézy Dávid