Káosz a kampuszon

Káosz a kampuszon

Pawel Czarneczki diplomát oszt (Fotó: Collegium Humanum Varsói Menedzsment Eygetem – Pozsony)

 Leckekönyv helyett hiányos válaszokat kaptak a Collegium Humanum magyar hallgatói, akik tanulmányaik jövője miatt aggódnak. A magánegyetem korábbi rektora börtönben van, a pozsonyi kampusz vezetője nyugtatni próbál.

Nem láthatom az indexemet és kreditpontjaimat. Panaszom lepattan a tanulmányi osztályról; így átjelentkezni sem tudok más egyetemre, mert ahhoz szükség lenne a leckekönyvre – fordult panaszával lapunkhoz a Collegium Humanum néven ismert fizetős magánegyetem egyik tanulója, aki több évfolyamtársát is képviselte levelében. Forrásunk, akit kérésére álnéven, Flórának nevezünk, pszichológiát tanul az egyetem varsói, de magyar oktatási nyelvű részlegén – mindezt online távoktatásban.

A lengyelországi központú magánintézmény az üzbegisztáni Andizsántól Pozsonyon át Bécsig tartott fenn kampuszokat, ahová az akár 100 százalékban online megszerezhető diplomák ígéretével csábítják a jelentkezőket. Köztük több mint ezer magyar diákot is: a magyarok főleg a Collegium Humanum pozsonyi kampuszán, menedzsmentképzéseken tanulnak, de Flórához hasonlóan egyre többen választják a pszichológiát. A hallgatókat azonban több dolog is aggasztja: az egyetem akadozó belső kommunikációja mellett például az, hogy az intézmény korábbi rektora börtönben ül, a varsói központ pedig névváltoztatással próbál túllépni a botrányon. 

• Milyen és problémákkal találkozott a lapunknak nyilatkozó hallgató?
• 
Hány bűncselekménnyel vádolják Pawel Czarneckit, a Collegium Humanum korábbi, jó politikai kapcsolatokkal bíró rektorát?
• 
Ki ellenőrzi most a magánegyetemet, és hogyan hat mindez a főként magyar hallgatók által látogatott pozsonyi kampuszra?
• 
Hogyan taníthatnak magyarul egy Szlovákiában bejegyzett, a lengyel oktatási törvény alapján működő intézményben?• Milyen kapcsolatokat találtunk a pozsonyi kampusz vezetői között, és miért meglepő a helyi prorektor kinevezése?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap szeptember 12-ig kapható 2024/36. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!