„Itt az életünk a tét, és hálás vagyok, hogy ennek a részese lehetek”

„Itt az életünk a tét, és hálás vagyok, hogy ennek a részese lehetek”

A Mérföldkő Egyesület Rehabilitációs otthona Kovácsszénáján (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Egy Baranya megyei kis zsákfaluban drogosok, alkoholisták, politoxikománok küzdenek függőségükkel, sóvárgásaikkal. Sokuknak ez az utolsó esély az életre. A Mérföldkő Egyesület Rehabilitációs Otthonában jártunk.

A mecseki dombok ölelésében, Pécstől mintegy 25 kilométerre, Kovácsszénájára tartunk. A Szentlőrinc felé vezető országútról lekanyarodva lassan elfogy a térerő, de nehéz lenne eltévedni: egyetlen út vezet a mintegy 50 főt számláló zsákfaluba. A szépen felújított parasztházak között a betonút végén találjuk a Mérföldkő Egyesület Rehabilitációs Otthonát. A kőépület oldalsó falán önfeledten hintázó lány képe, a bejárathoz közel magasra halmozott fahasábok – a téli tüzelő.

A kerítésen belül idillinek tűnő vidéki hangulat fogad: virágágyások, árnyas fák, a csendet a kert felől érkező kutya ugatása veri fel. „Türelem, alázat, elfogadás” – olvasható odabenn a faliújságra szegezett papíron, kicsit odébb a 12 lépés pontjai, ebből az első: „Beismertük, hogy tehetetlenek voltunk függőségünkkel szemben, életünk irányíthatatlanná vált.”

• Hogyan zajlik a terápia?
• Milyen történeteik vannak, az ide bekerülőknek?
• Egykori függő terapeutaként ezt hogy lehet bírni?

A teljes cikket a Magyar Hang július 29-én megjelent, 2022/31. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!