Ha szükséges, a főváros átveszi Iványi Gáborék intézményeinek fenntartását

Ha szükséges, a főváros átveszi Iványi Gáborék intézményeinek fenntartását

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főváros akár arra is kész, hogy átvegye a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület intézményeinek fenntartását, de csak akkor, ha erre részükről van szándék – erről beszélt Kiss Ambrus általános főpolgármester–helyettes a Magyar Hang kérdésére. Lapunk annak kapcsán kereste meg a politikust, hogy az Iványi Gábor nevével fémjelzett intézmények számláit nemrég inkasszózta a NAV, emiatt csütörtökön civilek adománygyűjtést is szerveztek a számukra, erről itt írtunk.

A Fővárosi Önkormányzat az évek óta nehéz helyzetben lévő Iványiéknak tavaly ősszel felajánlotta, hogy a MET és az Oltalom fővárosi intézményeinek dolgozóit átmeneti időre átveszik, ezzel biztosítva az érintettek bérét. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy egy családok átmeneti otthona, egy átmenti szálló, két Dankó utcaintézmény (egy éjjeli és egy nappali melegedő), illetve egy népkonyha dolgozóit vette át a főváros. Kiss Ambrus lapunknak elmondta, ez az átmeneti időszak tavaly november óta tart, és a főváros ezt továbbra is érvényesnek tekinti. Az összesen 67 munkavállaló bérére pedig az idei év első fél évének végéig 248 millió forintot költöttek járulékokkal együtt, és fizetésük továbbra is biztonságban van. A főpolgármester-helyettes szerint az érintett intézmények béren kívüli költségeit tudják fizetni Iványiék, így azok nincsenek veszélyben.

Hogy további segítséget adnak-e, arra azt mondta, hogy miután a fővárosi önkormányzat nem üzemeltethet iskolát, az ottani dolgozókat nem tudják átvenni, míg információik szerint az idősotthonok munkatársainak pedig tudnak fizetni Iványi Gáborék. Egyébként az önkormányzat és a MET-Oltalom folyamatos munkakapcsolatban van, és együtt keresik, milyen megoldás stabilizálhatná utóbbi intézményeinek működését. Kiss Ambrus hangsúlyozta azt is, a Fővárosi Közgyűlés utolsó ülésén például arról döntöttek, hogy egy Budapest tulajdonában lévő, Ifjúmunkás utcai iskolaépületet az Oltalom rendelkezésére bocsátanak, ami így odaköltözteti szeptembertől egy korábban a X. kerületben működő iskoláját. Kérdésünkre arról is beszélt, nem ismerik mélységében a vitát, hogy kinek milyen tartozása van vélt vagy valós módon, a MET szerint feléjük tartozik az állam, a fővárosnak abban van felelőssége, hogy a rászorulók ellátása folyamatos legyen.