A NAV elkezdte inkasszálni az Iványi Gábor fémjelezte szervezetek számláit

A NAV elkezdte inkasszálni az Iványi Gábor fémjelezte szervezetek számláit

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) inkasszálta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE) és a Wesley János Lelkészképző Főiskola (WJLF) bankszámláit – jelezte honlapján a MET. Emiatt arra kérték támogatóikat, hogy a megszokott számlaszámok helyett ideiglenesen a SZALMASZÁL A Hajléktalanokért Közhasznú alapítvány számlaszámán keresztül juttassák el hozzájuk adományaikat, ezt a NAV nem tudja inkasszálni. – Ebben a pillanatban ez a helyzet óriási kihívást jelent a hétköznapi működés biztosításában, 12 órányi működési költség áll mindössze a rendelkezésünkre. A legkisebb támogatás is szó szerint életmentő számunkra – fejtették ki jelezve, hogy tartós élelmiszerek leadásával is lehet őket támogatni, de a MET Dankó utcai pénztárában minden nap 9-16 óra között személyesen is fogadnak készpénzadományokat.

A Telex a MET közleményét is ismertette, amiben azt írták, július 16-án kezdődött az inkasszó. A számlákról a működésre félretett összegeken túl leemelték azokat a pályázati pénzeket is, amelyeket konkrét projektekre nyertek el, és szigorú elszámolási kötelezettségeket vállaltak az adományozó felé. Eltűnt például a számláról az egyház szegedi iskolájának tornatermének felújítására kapott közel 8 millió forintos pályázati támogatás, bár már el is kezdték a bontási munkálatokat. Ezeken felül az Erasmus és az amerikai NDI pályázatain nyert euró- és dollártámogatásokat is inkasszálták. – A működés fenntartása források nélkül teljesen ellehetetlenül. A hajléktalanokat ellátó Oltalom Kórház normatívájának inkasszálása a szó szoros értelmében életeket veszélyeztet – szögezte le a közlemény.

Arra is kitértek, a MET megbízott egy szakértői csoportot, amely egy gazdasági intézkedési, majd egy adósságrendezési tervet nyújtott be a NAV és a Belügyminisztérium illetékes vezetőinek, hogy a krízishelyzetben is fenntarthassák a szolgáltatásokat, vagyis a hajléktalanszállót, iskolákat, kórházakat. Ennek ellenére 2024 júliusában már egyáltalán nem érkezett szociális és oktatási normatíva, így nagyságrendben csak a munkabérek 20 százalékát tudtát kifizetni a tartalékokból. – Mély aggodalommal tölt el minket kiszolgáltatott ellátottjaink és munkatársaink ebben a pillanatban kilátástalannak tűnő jövője. Hatszáz munkavállalónk több ezer, többségében hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű diáknak, hajléktalan, krízisben lévő, illetve idős embernek nyújt pótolhatatlan szolgáltatást. Ha a NAV 100 százalékban elvonja minden bevételünket, ezzel nemcsak ezrek létkilátásait veszélyezteti, de az adósságrendezés lehetőségét is teljes mértékben ellehetetleníti – írták.