A fenyegető földrengés

A fenyegető földrengés

A Talpra Magyarok logója Magyar Péter tüntetésén Budapesten 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Komoly figyelmeztetést kaptak a jelenlegi ellenzéki pártok és a Fidesz az április 6-ai budapesti tüntetésen. Az előbbiek a Kossuth téren és környékén megjelent hatalmas embertömegnek csak a töredékét képesek utcára vezényelni, a február 25-ei tüntetésük méretes kudarc volt. Nem járt sokkal jobban Karácsony Gergelyék március 15-ei budapesti gyűlése sem, bár ettől függetlenül a főpolgármester még megnyerheti majd a választást, személye azonban nem alkalmas arra, hogy a demonstrálók nagy tömegben felvonuljanak mellette. Mostanában pedig a Fidesz sem nagyon erőlteti egy hatalmas tömeggyűlés, „békemenet” megszervezését. Ha Magyar Péter bírni fogja a rá nehezedő fizikai-lelki-politikai nyomást, az általa vezetendő szervezet akár a legnagyobb ellenzéki párttá, ezáltal Orbán Viktor igazi kihívójává válhat. Az ehhez vezető folyamat egyik állomásának szánta Magyar Péter az Országház előtti teret. Most már elmondhatja magáról, hogy rajta kívül a NER eddigi tizennégy éve alatt nem akadt még olyan ellenzéki politikus, akinek hívó szavára ilyen sokan elmentek volna tüntetni.

A Talpra, Magyarok! mozgalomban és a hozzá kötődő majdani pártban hosszabb távú kifutási lehetőség van. A tüntetés helyszínén tapasztaltam a lelkesedést és azt a reményt, hogy Magyar Péter elhozhatja végre Orbán Viktor országlásának a végét. A tüntetők arca bizakodást, örömöt sugárzott, jó volt együtt lenni. A demonstráció emlékeztetett a 2002-es két forduló közötti Orbán által vezetett tüntetésre, amelynek még az összefogás és a szeretet volt a jelszava, egy csomó jó szándékú embert láttam akkor magam körül a Kossuth téren. Bő két évtizeddel később ugyanitt sok fiatalt és középkorú embert láttam, a légkör ezúttal is jó volt… most vajon jobban járunk? A szeretetből és összefogásból azóta Mészáros Lőrincek és más oligarchák lettek, a NER-kormányzás ezen érzékeny pontját a mostani kivetítőn is lehetett látni, ahogy a hatalomhoz közeli kétes figurák a kivetítőn megjelentek, és pfujolni kezdett a tömeg. Vajon Magyar Péternek kik lesznek a nagyvállalkozói, ha majd esetleg hatalomra jut? Akkor őket fogjuk évek múlva kifütyülni? Tetszik vagy nem tetszik, a politika – a modern politika meg különösen – nem lehet meg sok pénz nélkül, legfeljebb egy okos, ügyes vezető féken tudja tartani annyira a hatalomhoz közeli cégek és vállalkozók gazdagodási vágyát, hogy az ország társadalmának fejlesztésére is bőven jut pénz. Vajon ilyen kormányfő lesz Magyar Péter? Miniszterelnök lesz-e egyáltalán?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 18-ig kapható 2024/15. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!