Az ország legszegényebb településeinek termékeit árulják az automatizált üzletben

Az ország legszegényebb településeinek termékeit árulják az automatizált üzletben

A Fetekert a Fény utcai piacon (Fotó: Magyar Hang/Makrai Sonja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs pénztár, de még eladó sem, csupán egy applikáció szükséges ahhoz, hogy vásárolni tudjunk. Személytelennek tűnhet, pedig épp a személyességről, az emberi segítségnyújtásról szól a Fény utcai piac második emeletén, május közepén megnyílt Fetekert nevű automatizált üzlet, ahol Szabolcs-Szatmár-Bereg megyétől Dél-Baranyáig, az ország legszegényebb településeiről származó prémiumtermékeket lehet megvásárolni.

A bolt működése roppant egyszerű: a regisztráció után, a Fetekert applikáció használatával lehet belépni, az intelligens polcokra helyezett súlyérzékelők és a bolt kamerái – ezek nem a vásárlók arcát figyelik, hanem a mozgást ellenőrzik – segítségével pontosan nyomon követhetők a vásárlások, így a kiválasztott termékeket rögtön el is lehet pakolni, majd sorban állás és fizetés nélkül távozni az üzletből: a vásárlás összegét a kilépés után automatikusan levonják a regisztrációkor megadott bankkártyáról. A polcokon a Felzárkózó Települések (ennek a rövidítéséből származik a Fetekert elnevezés) programjában részt vevő kézműves kisüzemek termékeiből válogathatunk.

A hátrányos helyzetű térségek és a legszegényebb falvak felzárkóztatását szolgáló esélyteremtő program, amelyen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálásával húsz egyházi és civil szervezet dolgozik együtt, számos módon próbál lehetőséget teremteni a fejlődésre. Segítik a környezetkímélő fűtést támogató szociális naperőművek építését, a kistelepüléseken hiányzó háziorvosok pótlását telemedicinás rendelésekkel támogatják meg, illetve az automatizált üzletekkel az újrainduló háztáji vagy kisüzemi termelésből származó prémium minőségű termékek értékesítését próbálják meg szélesebb körben lehetővé tenni.

A kínálatban megtalálhatók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyulaji és tiszabői növényfeldolgozó üzemében készült lekvárok (a klasszikus sárgabaracktól a vörösboros-kardamomos szilvalekvárig terjed a paletta), szörpök és kencék (például veganézes tormakrém, szilvás hagymacsatni vagy paradicsomos magkrém). A pátyi teaműhelyben csomagolt teák és azokból főzött szirupok, a tiszaburai gyógynövény-feldolgozó üzemből érkező hidegen sajtolt olajak, teafüvek és gyümölcslevek mellett kapható a Fulókércsen készülő BEE Urban névre keresztelt termelői méz, a toldi Igazgyöngy Alapítvány kökény lekvárja vagy tarpai valódi rézüstben főtt szilvalekvár. A Sárkeresztúri Hangyák Szociális Szövetkezet termékei is elérhetők, a közfoglalkoztatás keretében megtermelt alapanyagokból készülnek levendulás és tökmagos termékek, sómentes ételízesítő, szárított zöldségek és őrölt paprika is.

Az ormánsági Kisszentmárton egy aprócska, 230 lakosú dél-baranyai település a horvát–magyar határ közelében. A térségben ipar hiányában harminc százalék körüli a munkanélküliek aránya, ami messze meghaladja az országos átlagot. Az Olajütő Szociális Szövetkezet az itt élőknek nyújt kiszámítható munkalehetőséget, az általuk kínált magas minőségű hidegen sajtolt olajok alapanyagainak termelése és előállítása egyaránt az Ormánságban történik. A lenmag-, mák-, dió-, tökmag- és szezámmag olajuk mind megtalálható a Fény utcai piacon működő automata üzletben.

Elsőre talán riasztónak tűnhet a bolt működése, de a párperces regisztráció után tényleg nagyon kényelmes módja lehet ez a vásárlásnak. Ha valaki mégis elbizonytalanodna, nyugodtan segítséget kérhet a szomszédos kávézó munkatársaitól, amit szintén a Fetekert működtet, és ahol helyben ki is lehet próbálni az automata üzletben kapható termékeket. A prémium minőség magasabb árakat eredményez, az olajak 2000 és 6000 forint, a levárok 1500-3000 forint között mozognak, kencéket és szörpöket 1500 forintért, teakeveréket 600-900 forintért találni.

A futurisztikusnak tűnő kamra kincseinek megvásárlásával nem csak hazai és megbízható forrásból származó élelmiszert tudhatunk magunkénak, de egy jó ügyet is támogathatunk. A tervek szerint a jövőben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a dél-baranyai Téseny településén is nyit majd egy automatizált üzletet, ahol a helyi viszonyokhoz igazodva alapvető élelmiszereket árulnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2024/29. számában, a Budai Hang mellékletben jelent meg július 19-én.