Felcsúton csaptak össze a legszegényebb falvak focicsapatai

Felcsúton csaptak össze a legszegényebb falvak focicsapatai

A legszegényebb falvak focicsapatai a felcsúti Pancho Arénában csaptak össze (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Rézműves Attila valahol a középpálya felénél veszi le a kapus kidobását a felcsúti Pancho Arénában. Szerencséje van, nem pattan messzire tőle a labda, amit először oldalra tol meg, majd lefordul a védőjéről, és egy ritmusváltással máris megindul a Gyulaj kapuja felé. Még a tökéletesen nyírt gyepre felkrétázott hatos vonala is messze van, de a Kömlő játékosa a kapura lő. A labda nem megy be, a kapufán csattan, de akkora erővel, hogy a faragott Makovecz-ívek alatt összesereglett, zöldbe, pirosba, tengerészkékbe, narancs- és neonsárgába öltözött közönség kisebb gólnak járó tetszésnyilvánítással, udvarias tapssal és morajlással fogadja.

A valóságban a magyar bajnokság különböző osztályaiban valószínűleg soha nem volt és jó eséllyel nem is lesz meccse a Heves megyei Kömlőnek és a Tolna megyei Gyulajnak. A mérkőzés annak az U15-ös Fete-kupának a döntője volt, amit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) által koordinált Felzárkózó települések (innen a Fete rövidítés) kormányprogramban szereplő hátrányos helyzetű falvak diákcsapatai között rendeztek meg. A felcsúti országos döntőt három regionális selejtező előzte meg (Szolnok, Miskolc és Telki), ezeken a tornákon hatvan község U15-ös vagy U12-es csapata vett részt, ők adták a Pancho Aréna tarka mezekbe bújt közönségét. Összesen több mint 650 gyermek lépett pályára, ahol korosztályonként a legjobb négy-négy csapat kvalifikálta magát a szeptemberi országos fináléra.

• Miért kell türelem ahhoz, hogy megtaláljuk a Felzárkózó települések Zidane-jait?
• Hogyan lesz a labdarúgás a jelzőrendszer része?
• Lőtt-e gólt Rézműves Attila a felcsúti döntőben?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 15-én megjelent, 2023/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!