Bővült a fogyasztás, de nem eléggé

Bővült a fogyasztás, de nem eléggé

Élelmiszerekkel teli sorok egy szupermarketben (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 3,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest – írja legfrissebb jelentésében a KSH. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében változatlan maradt az előző hónaphoz képest.

A 2023 májusihoz képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 6,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,8 százalékkal bővült, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,7 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a szektor 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,8, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,6 százalékkal növekedett. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,1, a használtcikk-üzletekben 6,0, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,2 százalékkal nőtt, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben nem változott, míg a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,0 százalékkal csökkent.

– A kiskereskedelmi forgalom áprilisi negatív meglepetése után májusban nem jött érdemi fordulat – vélekedett az adatokról Virovácz Péter, az ING bank vezető elemzője. Ráadásul az a tendencia is megtört, hogy az adott hónapban az egyik fő ágazat negatív, a másik pozitív meglepetést okoz: májusban ugyanis a gyenge ipar mellett a kiskereskedelem is negatív meglepetést okozott. A gyenge májusi teljesítmény hatására a teljes értékesítési volumen továbbra is a 2021. évi átlag alatt tartózkodik, és az idei év egészét figyelve csupán egy nagyon bizonytalan pozitív trend rajzolható ki. Az elemző arra is rámutatott, hogy a májusi vártnál rosszabb kiskereskedelmi forgalom nem az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalmán múlott. A nem élelmiszertermék jellegű üzletek forgalmában lehet látni közel 1 százalékos havi visszaesést. Nagy meglepetés az is, hogy a májusban jelentősen csökkenő üzemanyagárak ellenére az üzemanyagforgalom havi alapon 2,1 százalékkal zsugorodott.

Egyelőre tehát májusban még nincs nyoma annak, hogy a háztartások a labdarúgó Eb vagy épp a közelgő nyári olimpiai játékok jegyében megrohamozták volna a műszaki cikkeket árusító boltokat. Vagyis folytatódni látszik az a tendencia, amit már az első negyedéves részletes fogyasztási adatok is kirajzoltak: a tartós fogyasztási cikkek forgalma meglehetősen gyér és a lakosság elsősorban a nem tartós vagy féltartós fogyasztási cikkekre költ. – A drágább termékek vásárlása helyett pedig inkább megtakarít vagy inkább élményeket vásárolnak – véli az elemző.