Titkolja a kormány, találtak-e pedofil intézményvezetőt a gyermekvédelemben

Titkolja a kormány, találtak-e pedofil intézményvezetőt a gyermekvédelemben

A bicskei gyermekotthon (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetekkel ezelőtt lezárult az a vizsgálat, amelyet a Belügyminisztérium indított, hogy átvilágítsák a gyermekvédelmi intézmények vezetőit, de az eredményekről nem sokat tudni – írja a Népszava Rétvári Bence egy írásbeli kérdésre adott válasza alapján. Komjáthi Imre, az MSZP lemondott társelnöke érdeklődött az államtitkárnál, számos konkrét megfogalmazva:
• Van olyan vezető, aki nem „ment át”, nem teljesített jól a teszten?
• Kizárólag a tesztek és az elbeszélgetések alapján van-e esélye annak, hogy elveszíti az állását a vezető?
• Találtak pedofil, vagy pedofíliára hajlamos vezetőt?
• Van olyan vezető vagy helyettes, akiről már tudni, hogy az átvilágítás után biztosan nem folytathatja a munkáját?

A Belügyminisztérium államtitkárának válasza szerint az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a vizsgálaton eddig részt vett gyermekvédelmi vezetők „túlnyomó többsége” elkötelezett a munkája iránt és valóban alkalmasnak is tekinthető rá. A minősítések alapján a munkáltató hatásköre lesz a szükséges döntések meghozatala azokban az esetekben, „amelyeknél a vizsgálat megállapítása ezt indokolja”. Azt ugyanakkor már nem árulta el, hogy mennyi ilyen esetről van szó és pontosan mire is jutottak. Vagyis nem adott választ arra a konkrét kérdésre sem, hogy találtak-e pedofilt az érintettek között.

Rétvári Bence azt írta még, hogy 273 gyermekvédelmi vezető esett át a vizsgálaton. Az első kör április 15-én kezdődött és június 7-én zárult, ennek keretében egy kétnapos eljárás zajlott a vezetői kompetenciák felmérésével, helyzetgyakorlatokkal, interjúval és pszichológiai személyiség- illetve képességtesztekkel. A második szakasz május 6-ától június 14-ig tartott újabb pszichológiai tesztekkel és mélyinterjúkkal.