Úton van Oroszország felé a magyar kormányzati gép, amelyen Orbán Viktor utazhat

Úton van Oroszország felé a magyar kormányzati gép, amelyen Orbán Viktor utazhat

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Pekingben 2023. október 17-én (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek reggel 9 óra után nem sokkal felszállt Budapestről az az Airbus A-319-es kormányzati repülőgép, amely Orbán Viktor miniszterelnököt szokta szállítani, a gép Oroszország felé tarthat – írta az X-en Panyi Szabolcs, a VSquare és a Direkt36 újságírója.

A 604-es lajstromjelű gép Szlovákia felé indult a ferihegyi reptérről, majd a lengyel légtérből lépett át a fehéroroszba, ahonnan várhatóan el fogja érni Moszkvát. A Hvg.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy néhány órával korábban a Szijjártó Péter által gyakran használt 606-os Dassault Falcon is elindult ezen az útvonalon. Orbán Viktor pénteken eddig meg nem erősített információk szerint Vlagyimir Putyinnal fog tárgyalni, néhány nappal azután, hogy Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A kormány egyelőre nem erősítette meg a moszkvai látogatást és Orbán Viktor a péntek reggeli szokásos interjúban is kitérő választ adott az ezzel kapcsolatos kérdésre.

A magyar miniszterelnök esetleges moszkvai látogatása komoly kritikákat váltott ki már csütörtökön. Megszólalt Donald Tusk lengyel kormányfő, aki az X-en kérdőre vonta Orbánt, hogy igazak-e a hírek moszkvai útjával kapcsolatban. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pedig azt mondta, Orbánnak nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében Putyinnal tárgyaljon. A miniszterelnök erre is kitért péntek reggeli rádióinterjújában,  mondván, tudja, hogy Magyarországnak, az EU soros elnökeként, nincs mandátuma arra, hogy az EU nevében tárgyaljon.